Neruda je po uradnih podatkih umrl 23. septembra 1973, le 12 dni po državnemu udaru, po katerem je njegovega dolgoletnega prijatelja Salvadorja Allendeja na čelu države zamenjal Augusto Pinochet. Vse doslej je veljajo, da je Neruda, izjemna literarna osebnost in aktivni član komunistične partije, umrl za posledicami raka. Sodišče je 2. junija odobrilo, da se primer razišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Carroza so vprašali, ali bodo oblasti izkopale Nerudove posmrtne ostanke. "Raziskati moramo, kakšno je bilo zdravstveno stanje pesnika še pred izbruhom raka. Šele ko bomo poznali njegovo zdravstveno zgodovino, bomo s pomočjo forenzikov lahko ugotovili, kaj se je zgodilo," je novinarjem odgovoril sodnik.

Neruda, ki je Nobelovo nagrado za literaturo prejel leta 1971, je poznan predvsem po ljubezenskih pesmih ter po epski pesnitvi "Canto General" (Generalova pesem), v kateri se je dotaknil zgodovine Južne Amerike in njenih prebivalcev. Njegovo pravo ime je bilo Neftali Ricardo Reyes Basoalto, avtorsko ime Pablo Neruda pa si je na del v spomin na češkega pesnika Jana Nerudo, še piše APF.