V enem izmed členov predlaganega odloka je mestna uprava namreč predvidela, da so shodi oziroma druge prireditve na Prešernovem trgu dovoljene le pod pogojem, da je občina njen organizator, pokrovitelj ali sofinancer. "Zborovanje liste Zorana Jankovića bi potem lahko potekalo na Prešernovem trgu, zborovanje SDS pa..." je začel Logar. "...v Stožicah, ker rabite več prostora," je njegovo izjavo ironično dokončal Janković. Župan je pred razpravo o tej točki svetnikom obljubil, da bo vse omejitve za Prešernov trg umaknil. "Namen je bil dober, želeli smo, da je Prešernov trg prost predvsem za dogodke, ki jih organiziramo mi," je pojasnil.

Brez večjih zapletov pa so svetniki sprejeli odlok, ki s 1. julijem draži parkiranje v Mestni občini Ljubljana za 20 odstotkov. Do zdaj so namreč na občini za parkiranje na občinskih parkiriščih pobirali t. i. "občinsko takso", po novem pa bodo morali pri parkirnini po navodilu Dursa obračunati še DDV. V praksi to pomeni, da se bo ura parkiranja na belih conah s 60 centov podražila na 70 centov, parkirnina na Petkovškovem nabrežju, gradbišču za NUK II in Sanatoriju Emona z enega evra na 1,2 evra, parkirišči P+R na Dolgem mostu in Stožice pa bosta po novem stali 1,2 in 2,4 evra na dan, kar je po Jankovićevih besedah "tako poceni, da si ga lahko vsak privošči in takega ni v Evropi". Darja Pungerčar iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic je povedala, da z občino načrtujejo še štiri nova parkirišča P+R: za 120 vozil v Malencah, ki bo končano jeseni, prihodnje leto pa še parkirišče za 1200 vozil v Stanežičah, parkirišče za 250 vozil ob Barjanski cesti in parkirišče ob Zaloški, medtem ko bodo parkirišče na Dolgem mostu razširili.

Na občini so že pred dnevi napovedali tudi, da bodo v praksi podražili tudi kratkotrajno parkiranje na belih conah. Ukinili so možnost plačila parkirnine po desetminutnih intervalih in ob plačilu z urbano ter moneto uvedli le eno- in dvourne tarife. Izjeme bodo dopustili pri plačilu s kovanci, tarife bodo ob tem načinu plačila znašale 70 centov za eno uro, en evro za 80 minut in 1,4 evra za dve uri. Zdaj stane parkiranje za pol ure 30 centov, po novem bo stalo 70 centov.

Svetniki so se tudi strinjali s povišanjem cen za gostinske vrtove. Gostinci bodo morali tako na najdražjih conah, torej na območjih za pešce, za kvadratni meter javne površine na dan namesto sedanjih 0,34 evra odšteti 0,72 evra. V ožjem mestnem središču bodo zdaj vsi gostinci plačevali enotne cene, in sicer 0,47 evra za kvadratni meter na dan. Na boljšem pa bodo gostinci, ki ne delajo na območju ožjega mestnega središča, saj bodo morali plačevati nekaj centov manj kot zdaj, in sicer 0,25 evra za kvadratni meter na dan.