"S 138 milijoni evrov dobička je nemška Bundesliga uspešnejša kot katerokoli nogometno nacionalno prvenstvo,“ se glasi ugotovitev raziskave, ki jo je opravilo podjetje za svetovanje Deloitte. Raziskava se sicer nanaša na sezono 2009/2010, podatkov za pravkar končano sezono pa zaenkrat še ni.

Na drugem mestu se je znašla angleška Premier liga, ki je ustvarila 101 milijon evrov dobička, na dnu lestvice pa sta neslavno pristali italijanska Serie A in francoska Ligue 1, ki sta ustvarili po 110 oziroma 102 milijona evrov izgube, medtem ko Španci svojih rezultatov poslovanja niso posredovali.

Stefan Ludwig, direktor športnega oddelka pri podjetju Deloitte meni, da vzrok za odlične uspehe Nemcev tiči v strogih postopkih dodeljevanja licenc. "Klubi v Nemčiji zaradi strogega nadzora očitno s svojim denarjem  gospodarijo veliko bolj konzervativno kot v ostalih državah,“ je prepričan Ludwig.

Nemški klubi licenco za nastope dobivajo le v primeru, če izpolnijo vse finančne pogoje, kar pa je v nasprotju z ugotovitvami tamkajšnjega časnika Süddeutsche Zeitung, ki je ugotovil, da je v sezoni 2009/2010 kar 11 od 18 prvoligaških klubov na svojem računu imelo negativno stanje. A Ludwig je prepričan, da so ti finančni problemi le kratkotrajne narave in so nastali zaradi tveganih vlaganj, saj pred tem v Bundesligi kar tri leta ni bilo kluba z dolgovi.

(foto: Reuters)

Po zaslugi finančnega "fair-playa" po poti Nemcev tudi ostali

Uspeh za odlično finančno stanje v nemškem nogometu gre zagotovo pripisati tudi navijačem, saj tekme prve lige v povprečju obiskuje kar 42.100 gledalcev, s čimer se Nemci uvrščajo na vrh Evrope. Tiskovni predstavnik Bundeslige Dirk Meyer-Bosse meni, da je to zaradi nizkih cen vstopnic, sodobnih in varnih stadionov ter izredno napetega tekmovanja. "V preteklih štirih letih so naslov prvaka osvojili trije različni klubi. Poleg tega se pogosto zgodi, da se med najboljšimi znajdejo tudi ekipe, na katere ni nihče računal.“

Po poti Nemcev naj bi kmalu šle tudi ostale lige, predvsem po zaslugi pravil, ki jih uvaja Evropska nogometna zveza in bodo v veljavo prišle v sezoni 2013/2014. Tako imenovani finančni "fair-play“ bo od klubov zahteval, da ne smejo zapraviti več kot zaslužijo. V primeru, da se klubi pravil ne bodo držali, jim grozi celo prepoved nastopanja v ligi prvakov oziroma ligi Europa.