Velik del trenutnega ponosa slovenske atletike. Ko četverica z izjemo Prezlja ni prinesla želenih daljav in predvsem višav ter posledično točk, je postajalo jasno, da bo obstanek v prvi ligi vse težje dosegljiv. Hišica iz kart se je podirala vse do zadnjih dveh disciplin prvega dne, ko se je nepričakovano hitro dokončno podrla. Po zaslugi ženske in moške štafete 4 x 100 m, ki sta bili diskvalificirani, je Slovenija že po prvem dnevu za Irsko zaostajala za 25 točk. Postalo je jasno, da bodo slovenski atleti drugi dan prvenstva lahko zgolj še tekmovali po olimpijskem načelu Pierra de Coubertina, važno je sodelovati, ne zmagati.

Toda nedeljsko dogajanje je v slovensko reprezentanco nepričakovano vneslo veliko adrenalina. Slovenski atleti so v večini presegali pričakovanja, se približali Ircem na enomestno število točk, nato pa je svoj nepredvidljivi obraz pokazal Boštjan Buč, ki bi moral v teku na 3000 m z zaprekami zasesti vsaj tretje mesto. Toda Velenjčan je odstopil in prinesel ničlo. Tako je razočaral nov član vrhunske selekcije, kar je bilo za upanje slovenske reprezentance v boju za obstanek preveč.

Slovenska junakinja v Izmirju je postala Marina Tomič. V teku na 100 m z ovirami je premagala evropsko prvakinjo, Turkinjo Nevin Yanit, ter evropsko prvakinjo v dvorani Derval O'Rourke in s tretjim mestom ter osebnim rekordom 13,10 izpolnila normo za svetovno prvenstvo. Hiter tek je dobila Norvežanka Christina Vukičević (12,87). "Kakšen je bil veter? Plus 1,1? Lahko preverite prosim še enkrat," je v mešani coni skakala od navdušenja Marina Tomič. "Poslušala sem recept Christine in se je držala. Ko je slišala za moj rezultat, je bila zelo vesela. Toda sama sem najbolj. Končno!" je z monologom nadaljevala zadovoljna Celjanka.

Razred zase sta bili reprezentanci Turčije in Grčije, ki sta se v domači klimi Egejskega morja najbolje znašli. Tekmovanje je spominjalo na Bergen 2009, ko sta se tedaj v superligo prepričljivo uvrstili Norveška in Finska. Tretja reprezentanca, ki bo čez dve leti (prihodnje leto zaradi evropskega prvenstva in olimpijskih iger ne bo ekipnega prvenstva stare celine) tekmovala med najboljšimi dvanajstimi državami Evrope, bo Norveška. Skandinavci so razpeti med superligo in prvo ligo.