"Spletne strani so pogosto zelo zahtevno zasnovane, kar slepim in slabovidnim onemogoča njihovo uporabo," je za STA povedala direktorica.

Novi sistem, imenovan eSova, ki so ga zasnovali v mariborskem podjetju Tovarna idej, pa bo spletno stran UGM prilagodil enostavnemu brskanju. Med drugim bo očistil spletno stran vseh motenj ter omogočil povečavo pisave, dostop do vsebin z bližnjicami na tipkovnici in izbiro kontrastov za osebe z barvno slepoto.

Istočasno v UGM za slepe in slabovidne poteka program O-tipljivo, v okviru katerega so ob retrospektivni razstavi del Dragice Čadež organizirana vodstva in ustvarjalnice, prilagojene osebam, ki imajo težave z vidom.

Direktorica priznava, da bi bilo treba galerijo še bolj odpreti ljudem s posebnimi potrebami, a v trenutnih razmerah je to zelo težko, zato se osredotočajo na izboljšave na spletu. Ko bo UGM končno preseljena v novo stavbo, pa bodo lahko začeli odstranjevati tudi fizične ovire. "Tam bomo naredili vse, da bodo vsa razstavišča in projekti dostopni vsem ljudem," je poudarila.