Dars je, kot je danes sporočil njegov predstavnik za komuniciranje Marjan Koler, prek nadzornega inženirja izvajalcu že izdal navodila, da začne takoj znova izvajati dela v polnem obsegu. Odločitev upravnega sodišča namreč pomeni, da izvrševanje gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo viaduktov in predora ni več zadržano.

"Kljub začasni prekinitvi določenih del bomo v Darsu naredili vse, kar je v naši moči, da bi manjkajoče smerno vozišče gorenjske avtoceste proti Ljubljani, na katerem si na 2,4 kilometra trase sledijo kar štirje objekti, predali prometu najpozneje proti koncu avgusta, ko se izteče zadnji pogodbeni rok," so zagotovili v podjetju.

Zadnje tedne je kazalo, da gorenjska avtocesta ne bo končana do roka, saj je ministrstvo za okolje in prostor na podlagi pritožbe lastnika nepremičnin v bližini Ladislava Eržena izdalo odločbo o obnovi postopka za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo viaduktov Peračica, Ljubno, Lešnica ter predora Ljubno z novim stranskim udeležencem ter zadržalo izvršitev gradbenega dovoljenja iz leta 2005, kar je razen najbolj nujnih del pomenilo zaustavitev gradnje.

V torek je bila na ministrstvu v zvezi s postopkom izdaje gradbenega dovoljenja že sklicana prva obravnava, na katero je bil poleg Darsa kot nova stranka v postopku vabljen tudi Eržen. Njemu je upravno sodišče pred kratkim podelilo status stranke v postopku, ker je ustavno sodišče pred tem razveljavilo del veljavnega zakona o graditvi objektov, ki se nanašajo na določitev strank v postopku.

Darsu je nato okoljsko ministrstvo izdalo odločbo o obnovi postopka za izdajo gradbenega dovoljenja z novim stranskim udeležencem ter zadržalo izvajanje gradbenega dovoljenja. Dars je takoj po prejemu omenjene odločbe v začetku meseca na upravno sodišče vložil tožbo v upravnem sporu ter z vlogo predlagal izdajo začasne odredbe za ureditev razmerij. Sodišče jo je zavrnilo, ker po odpravi odločbe ministrstva o obnovi postopka ni bila več potrebna.