Kot je v današnji izjavi za javnost pojasnil direktor Splošne bolnišnice Jesenice, so kot zelo dobro presojevalci iz ZDA ocenili tako kakovost obravnave in varnosti bolnikov kot tudi urejenost dokumentacije in same bolnišnice. Presojevalci so bolnišnici priznali kar nekaj dobrih praks, ki jih bodo prenesli tudi v ZDA in druge države, kjer akreditirajo bolnišnice.

Presenečeni so bili nad urejenostjo negovalne dokumentacije in njenimi rešitvami, nad čistočo bolnišnice, nad urejenostjo in čistočo laboratorija, nad hrano in nad splošnim zadovoljstvom bolnikov. Posebej so bili navdušeni nad uporabo kliničnih poti, kakršnih doslej še niso videli, in nad laboratorijem.

Priložnosti za izboljšanje pa ima jeseniška bolnišnica na področju natančnosti pri predpisovanju zdravil ter komunikacije in posredovanja informacij znotraj zdravstvenega tima, da bi dosegli še boljšo in varnejšo obravnave bolnika ter boljši končni izid. "Akreditacija pomeni, da moramo naše delo nadaljevati še naprej in zagotoviti kar najboljšo oskrbo za bolnike ter delovne pogoje za zaposlene," je poudaril Horvat in spomnil, da presojevalci vsako leto pričakujejo napredek.

Prejeta akreditacija, kakršno imata doslej v Sloveniji le bolnišnica za pljučne bolezni na Golniku in rehabilitacijski center Soča, pomeni, da bolnišnica izpolnjuje kriterije, ki so primerljivi z zahodnimi, razvitimi državami. "Tako bolnik, ki pride k nam, že vnaprej ve, da bo varen in ustrezno obravnavan," je povedal direktor in pojasnil, da akreditacija temelji na najvišjih standardih znanstvene obravnave v svetu.

Akreditacija lahko na dolgi rok jeseniški bolnišnici, ki je tudi v postopku pridobivanja certifikata družini prijazno podjetje, prinese več bolnikov iz tujine. Dogovori s tujimi zavarovalnicami, da bi na redne operacije svoje bolnike pošiljali na Jesenice, že potekajo, vendar so postopki dolgotrajni in potrebno je prilagoditi tudi celotno infrastrukturo.

Horvat si želi, da bi tudi v Sloveniji pridobljena akreditacija imela nekaj teže pri financiranju bolnišnic, tako kot je to v ZDA. "Bolnišnice so v starih zgradbah, potrebnih obnove, v zmožnostih, ki jih imamo, pa naredimo največ, kar je možno. Vsebina našega dela je tisto, kar na koncu prinese rezultat," je prepričan.