Rast potrošniških cen na Kitajskem je maja na letni znašala 5,5 odstotka, kar je sicer v skladu s pričakovanji, a pomeni najvišjo raven od julija 2008. Cene hrane so po podatkih kitajskega statističnega urada ob tem poskočile za 11,7 odstotka, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Omenjeno stanje ustvarja dodaten pritisk na oblast v Pekingu, ki se boji izbruha nemirov, s katerimi bi nezadovoljni Kitajci po vzoru arabskega sveta zahtevali spremembo režima.

Analitiki sicer pričakujejo, da se bodo cene hrane v poletnih mesecih na račun višjih zalog nekoliko umirile. Njihov poskok v zadnjih mesecih pa pripisujejo tudi številnim naravnim nesrečam, ki so oklestile pridelek.

Kljub temu je država, v kateri so že izbruhnili nekateri protesti, umirjanje cen postavila za svoj glavni cilj. Doseči ga nameravajo tudi z zajezitvijo posojil, kar bo znižalo gospodarsko rast. Kitajski bruto domači proizvod (BDP) je sicer v prvem letošnjem četrtletju rasel po 9,7-odstotni stopnji.

V ponedeljek je Kitajska objavila, da se je obseg posojil maja močno znižal. Potem ko so kitajske banke aprila odobrile za 739,6 milijarde juanov (79,42 milijarde evrov) novih posojil, so jih namreč minuli mesec le za 551,6 milijarde juanov (59,23 milijarde evrov), je sporočila kitajska centralna banka. Kitajski ukrepi za zajezitev inflacije torej kažejo prve sadove.

Vseeno analitiki pričakujejo še eno zvišanje obrestnih mer s strani kitajske centralne banke, ki naj bi se zgodilo ta ali prihodnji mesec. Ob tem pa državni mediji napovedujejo, da bi junija inflacija lahko porasla na šest odstotkov, še poroča AP.

Ocena indijske gospodarske rasti nekoliko znižana

Aprila je Indija beležila 8,66-odstotno inflacijo, maja pa se je ta še zvišala predvsem na račun višjih cen goriv, hrane in proizvodnih izdelkov ter tako dosegla celo 9,06 odstotkov. Devetodstotna inflacija je sicer v skladu z napovedmi indijske centralne banke. Ta pričakuje, da se bo rast cen nekoliko umirila komaj v prihodnjem letu, ko naj bi bila v povprečju okoli šestodstotna.

Od marca lani je centralna banka devetkrat zvišala ključne obrestne mere z namenom omejiti inflacijo, v četrtek pa naj bi sledilo novo zvišanje. Med januarjem in marcem je sicer indijsko gospodarstvo raslo po 7,8-odstotni stopnji, kar je bila najnižja gospodarska rast države v zadnjih petih četrtletjih.

Tudi zaradi boja z inflacijo naj bi bila gospodarska rast Indije v letu 2011 nekoliko nižja od prvih ocen. Namesto devetih odstotkov naj bi se tako gibala bližje 8,5 odstotka.