Dosedanji direktor Mihael Perman v zavarovalniških krogih velja za favorita finančnega ministra Franca Križaniča, vendar informacij, da bo oddal kandidaturo za nov šestletni mandat, v zadnjih dneh ni želel komentirati. Poleg pomislekov o pomanjkljivem nadzoru, ki ga je agencija izvajala pod njegovim vodstvom, in neenakopravni obravnavi udeležencev na trgu dvome o morebitnem novem Permanovem mandatu sproža tudi kriminalistična preiskava poslovanja Vzajemne, v kateri je po neuradnih podatkih Perman eden izmed osumljenih.

Policijska uprava Ljubljana namreč preverja poslovanje podjetij Adacta in Kumulus z Vzajemno, a tudi vlogo Mihaela Permana pri tem. Policija sicer imen osumljenih ne razkriva, potrdila je le, da vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Po neuradnih podatkih se kriminalistična preiskava bliža zaključni fazi.

Spomnimo, da so na Vzajemni za razvoj modela valutnega tveganja na podlagi evropskih smernic, imenovanega tudi Solventnost II, najeli podjetje Adacta, ki pa naj bi posel oddalo podjetju Kumulus. A Kumulus modela nikoli ni naredil, saj so se partnerji Tomaž Volk in Aleš Ahčan na eni strani ter Tomaž Slivnik na drugi strani sprli. Model je na koncu naredila Adacta, ki je v lasti Tomaža Vovka, po poročanju medijev pa naj bi za posel prejela več kot 550.000 evrov. Tomaž Slivnik je po neuradnih podatkih tudi v sodnem sporu proti Vovku, Ahčanu in Adacti zatrdil, da naj bi bil Perman tihi družbenik Kumulusa. Slivnik naj bi se pri tem skliceval na izjave Ahčana, vendar sta tako Ahčan kot Perman doslej zanikala, da bi bil Perman tihi družbenik Kumulusa. Poleg tega so se pojavili namigi, da naj bi nekdanji predsednik uprave Vzajemne Boštjan Aver posel Adacti in Kumulusu dal v zameno zato, da je kljub pomanjkljivim izkušnjam na AZN v nekaj dneh dobil dovoljenja za opravljanje funkcije predsednika uprave Vzajemne. Temu so poznavalci razmer pripisovali tudi to, da agencija dolgo časa ni ukrepala proti Averju, ko so na dan prišli sporni posli Vzajemne.

Vzajemna je sicer naročila tudi zunanjo revizija, ki je bila zaključena avgusta 2009 in ni odkrila nepravilnosti. Zunanja revizijska hiša Ernest & Young je preverila poslovanje z družbami Adacta, Geacomm in Normacom, sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki pri projektu vzpostavitve centra zdravja Oltra na Obali, ki ga je Aver prekinil, in tudi poslovanje z nekdanjim predsednikom uprave Vzajemne Markom Jakličem.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si