Kljub slavi, ki jo je v zadnjih petih letih pridobil v Los Angelesu, Anže ostaja skromen fant. Takšen, kot je bil pred odhodom v NHL, kjer vsako sezono ruši rekorde. Letos je denimo v kalifornijskem moštvu postal igralec z največ odigranimi tekmami zapored, za še kakšen podvig več pa mu je konec marca načrte preprečila nesrečna poškodba gležnja. Kopitar od takrat še ni stopil na ledeno ploskev, vendar so ga zaradi izjemne telesne pripravljenosti in športnega duha v sebi nekateri že poimenovali medicinski fenomen, saj rehabilitacija poteka hitreje od načrtov, bolečina pa bo že čez nekaj tednov povsem izginila.

"Nogometa in košarke še ne morem igrati, lahko pa vihtim palico za golf," je nasmejano pripomnil na sobotnem športno-družabnem dobrodelnem turnirju v golfu, ki ga je na Bledu organiziral prvič in bo postal vsakoletna stalnica. Številni znani obrazi iz športnega sveta so dali dogodku še večjo težo, zbrani denar (več kot 23.000 evrov) pa bo romal na računa Splošne bolnišnice Jesenice in Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki bo nekaj otrok peljala na letovanje in zanje priskrbela šolske potrebščine.

"Idejo sem pobral iz Kalifornije, kjer Los Angeles Kings vsako leto organizirajo podobne dogodke. Na Bledu so se zbrali nogometaši, košarkarji, hokejisti, deskarji na snegu, alpski smučarji... Skratka, imamo zelo mešano zasedbo in vesel sem, da so se vsi udeležili turnirja, saj bomo lahko pomagali tistim, ki potrebujejo pomoč," je svoj dobrodelni čut razkril Anže Kopitar in si pred začetnim udarcem vzel nekaj časa za klepetanje z novinarji.

Prepovedani eksplozivni gibi

Kajpak nas je najprej zanimal Kopitarjev zdravstveni karton, ki je trenutno silno optimističen. "Stanje je zelo dobro. Kar dva meseca nisem mogel stopiti na nogo, zato jo bo treba v poletnem času znova privaditi na vse napore. Gre pa vsekakor na bolje. Lahko grem že v fitnes, a moram paziti, da ne pretiravam. Eksplozivni gibi so za zdaj še prepovedani, da se ne bi še kaj natrgalo, a za vse to bo še čas. Treba je vedeti, da bom zdrav gleženj potreboval še najmanj petnajst let in še dlje, ko se bom rekreativno ukvarjal s športom," je hitel razlagati Anže.

Ker se je zdravil v Los Angelesu, mu je klub šele pred kratkim dovolil odhod v domovino, saj so se morali tamkajšnja zdravniška služba in drugo osebje prepričati, ali gre zdravljenje v pravo smer. "Ko bom nogo okrepil, bodo treningi potekali po ustaljenem ritmu. Zdravnik mi je povedal, da se je že dogajalo, da je bila pri nekaterih poškodovana noga po sanaciji močnejša od zdrave," je pripomnil in nadaljeval o podpori najožjih družinskih članov. Ti so mu skozi zahteven proces rehabilitacije vselej stali ob strani in ga podpirali, saj mladi zvezdnik ni vedel, kaj naj pričakuje po prvi operaciji. "Malo nerodno je, če si vseskozi na berglah, saj ne moreš početi veliko koristnega. Še pri izbiri hlač sem moral vselej paziti, da sem oblekel tiste z žepi, da sem lahko tja spravil vsaj mobilni telefon," je eno od prigod povedal Anže Kopitar.

Pravi, da je bilo spremljanje ključnih tekem njegovega Los Angelesa s tribune eno najtežjih obdobij, ki ga ne bi rad izkusil nikdar več. A Kopitar je kljub temu našel nekaj pozitivnih stvari, saj je zagotovil, da je zdaj še močnejši. "Ko sem si ogledal drugo tekmo končnice v San Joseju, so mi šle kocine pokonci. Moral sem se zadrževati, da se mi ni utrla kakšna solza. Boji na izpadanje so namreč vrhunec sezone in vsakdo si želi igrati v končnici. Tokrat sem bil v drugačni vlogi, mi je pa veliko pomenilo, da me je trener po vsaki tekmi vprašal, kako sem sam videl dogodke na igrišču, saj je na tribuni drugačen zorni kot kot ob ledu," je v sproščenem pogovoru na dopoldanskem soncu razložil triindvajsetletnik.

Na začetku avgusta znova na led

Z osebnimi dosežki v letošnji sezoni je Kopitar lahko več kot zadovoljen, saj je izboljšal igro v obrambi, kar je od njega pričakoval strokovni štab. "Kako mi je to uspelo? S trdim delom. Ker sem imel v moštvu najboljšo statistiko plusov in minusov, je to še dodatna vzpodbuda in dober znak pred nadaljevanjem kariere," ocenjuje Anže, ki bo onstran Atlantika znova odpotoval na začetku septembra, do takrat pa ga čakajo mukotrpni treningi na suhem, šele avgusta pa se bo podal na led. "Nič posebej novega ne bomo izumili to poletje. Priprave so vedno podobne, počitnic pa praktično ni," se zaveda letošnji udeleženec tekme vseh zvezd v NHL, ki se je še posebej rad spominja. "V primerjavi s prvo tekmo na all starsu sem letos precej bolj užival, saj sem vedel, kaj lahko pričakujem. V slačilnici smo se z vsemi dobro razumeli in takrat se zavedaš, da spadaš med njih in da si v njihovih očeh enako dober igralec, kot so oni v tvojih," je izkušnjo povedal Anže Kopitar, ki je pred dobrim mesecem prek interneta podrobno spremljal igre slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Bratislavi.

Hokejist Los Angelesa meni, da so risi na Slovaškem naredili korak naprej, saj so dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z reprezentancami iz srednjega razreda. "Kot sem seznanjen, je eden glavnih ciljev uvrstitev na olimpijske igre v Soči. Verjamem, da Slovencem to lahko uspe, saj je z disciplinirano igro mogoče marsikaj," je povedal Anže, ki v finalu NHL ne favorizira niti Vancouvra niti Bostona. Po petih tekmah (šesta bo po evropskem času jutri ponoči) je s 3:2 v zmagah v prednosti kanadska ekipa, čeprav so kosmatinci dosegli kar osem golov več. "Kdor koli bo dvignil Stanleyjev pokal, ga bo zasluženo, saj imata obe moštvi vrhunsko izpopolnjene igralce na vseh položajih," je ocenil in pred odhodom na igrišče za golf pogovor sklenil s klubskimi cilji za prihodnjo sezono: "Vsekakor se ne bomo smeli zadovoljiti samo s prvim krogom končnice. Vsi smo bogatejši za nekaj izkušenj, zdaj je treba vse to povezati v celoto in ciljati visoko."