Morgan Freeman (1937) je eden izmed najbolj prepoznavnih oseb ameriškega filma, v štiri desetletja trajajoči karieri je sodeloval pri več kot 90 filmih. Je tudi eden izmed najbolj donosnih igralcev ameriške filmske industrije. Kot so zapisali na spletnih straneh AFI, so njegovi filmi v blagajne v skupnem seštevku prinesli približno tri milijarde dolarjev (2,05 milijarde evrov).

Predsednik sveta AFI sir Howard Stringer je dejal, da je Freeman "ameriški zaklad". "Več desetletij, pa najsi bo v vlogi zapornika, predsednika ali Boga, uteleša razsodno avtoriteto, ki spodbuja spoštovanje do vloge in filmske umetnosti. Prispevek h kulturni dediščini podčrtuje tudi s svojim nezgrešljivim glasom, ki se je zasidral v srca in spomin ljubiteljev filma po vsem svetu. AFI mu s ponosom predaja 39. nagrado za življenjske dosežke," je utemeljitev predstavil Stringer.

Nagrado je Freeman prejel v četrtek zvečer v studiih Sonyja v mestu Culver v Kaliforniji. Za najvišje priznanje za filmsko udejstvovanje so mu čestitali Clint Eastwood, Sidney Poitier, Helen Mirren, Samuel L. Jackson in Tim Robbins, je poročanje ameriških medijev povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prvič so nagrado podelili leta 1973, prejel jo je John Ford. Od takrat jo podeljujejo vsako leto po naslednjih kriterijih: dobitnik mora s svojim talentom pomembno prispevati k napredku filmske umetnosti; njegovi dosežki morajo biti priznani s strani strokovnjakov, kritikov, stanovskih kolegov in splošne javnosti; njegovo ustvarjanje je prestalo test časa.

Doslej so jo med drugim prejeli Orson Welles (1975), Alfred Hitchcock (1979), Billy Wilder (1986), Elizabeth Taylor (1993), Jack Nicholson (1994), Clint Eastwood (1996), Martin Scorsese (1997), Meryl Streep (2004), Sean Connery (2006), Al Pacino (2007), Warren Beatty (2008), Michael Douglas (2009) in Mike Nichols (2010).

V zasebnem življenju Freeman obožuje svobodo morja in neba, še piše na spletnih straneh AFI. Je dolgoleten mornar in ima opravljen izpit za pilota. Je tudi navdušenec nad bluesovsko glasbo in lastnik kluba Ground Zero v Clarksdaleu, rojstnem mestu te glasbene zvrsti v zvezni državi Mississippi.