Rebalans je potreben zaradi zelo visoke ravni veljavnega proračuna glede na dejansko porabo v letu 2010, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Franc Križanič. Če bi izvedli proračun tako, kot velja zdaj, bi bili odhodki kar za osem odstotkov višji kot lani, kar pa je po njegovih besedah glede na sedanjo fazo odpravljanja težav po finančni in gospodarski krizi nesprejemljivo.

Kljub znižanju za 455,5 milijona evrov pa bodo letošnji proračunski odhodki še vedno za tri odstotke višji kot leta 2010. Po predlogu bodo znašali 9,561 milijarde evrov.

"Načrtovalci razvojnih politik morajo na podlagi teh izhodišč pripraviti spremembe do konca meseca, pri čemer bodo prerazporeditve opravili na tak način, da ne bi dodatno vplivali na doseženi dogovor s socialnimi partnerji," je povedal Križanič. Ministrstvo za finance bo do ponedeljka pripravilo tehnična navodila za pripravo rebalansa, proračunski uporabniki pa morajo svoje finančne načrte pripraviti predvidoma do 24. junija.

Brez pokojninske reforme naloga še toliko težja

Padec pokojninske reforme je dodaten razlog, da je potrebno v odhodke proračuna zarezati še bolj radikalno, kot bi bilo potrebno sicer. Z rebalansom se bodo tako zmanjšali predvsem izdatki za blago in storitve ter za investicije, a bodo slednje še vedno nekaj višje kot lani. Po drugi strani se nekoliko krepijo izdatki za socialno varnost, zlasti zaradi povečanih potreb ob hitri rasti brezposelnosti konec leta 2010, je dejal minister.

Vlada bo pri rebalansu sledila nadaljevanju investicij v razvojni preobrat, to je spodbujanje ekonomije znanja. Rebalans bo prav tako usmerjen v zagotavljanje socialne varnosti ob zaostrenih razmerah na trgu dela. Dodatni ukrepi na področju plač, pokojnin in socialnih transferjev niso predvideni.

Kot je pojasnil Križanič, bo vlada poskušala čim manj zmanjšati sredstva za politike, ki spodbujajo t.i. mehke faktorje gospodarske rasti. Pri tem je omenil sredstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter za spodbujanje podjetništva, kjer pa naj bi bilo denarja kljub zmanjšanju še vedno več kot lani.

Poleg tega je vlada sprejela nekatere dodatne ukrepe, ki jih ob pripravi rebalansa državnega proračuna dopušča zakon o javnih financah. Za največ 45 dni je sprejela dva ukrepa začasnega izvrševanja državnega proračuna, in sicer je ustavljeno prevzemanje obveznosti in prerazporejanje pravic porabe.

DZ je letošnji proračun sprejel že novembra 2009, ko je odhodke določil pri 10,4 milijarde evrov, leto pozneje pa jih zmanjšal za 360 milijonov evrov na dobrih deset milijard evrov.