Sodišče je v sklepu, ki ga je objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ugotovilo, da je bila terjatev Gorenjske banke napačno upoštevana, saj zavarovanje terjatve do stečajnega dolžnika ne pomeni, da je terjatev po insolvenčnem zakonu povezana z razveznim pogojem.

Na podlagi obligacijskega zakonika prenehajo poroštvo, zastava in druge stranske pravice šele s prenehanjem glavne obveznosti, do tedaj ima upnik pravico, da terja terjatev tako od glavnega dolžnika kot tudi od zastavitelja oziroma poroka, pojasnjujejo na sodišču, kjer so tako izdali popravljen seznam preizkušenih terjatev.

Upniki HTC Dva so prijavili za skoraj 249 milijonov evrov terjatev. Kar za 188 milijonov evrov je Merkurjeve terjatve, s 17 milijoni evrov sledi terjatev Hypo Leasinga, ki jo je stečajni upravitelj prereka, tretja po višini pa je terjatev davčne uprave, ki zahteva 15 milijonov evrov. Temu sledi terjatev Gorenjske banke v višini desetih milijonov evrov. HTC Dva pa denar dolguje tudi Big Bangu, Probanki in Mestni občini Ljubljana.

Hypo - Merkur - Merfin - Factor

HTC Dva je leta 2008 ustanovil Hypo Leasing. Sredi decembra 2009 je lastnik postal Merkur, ki je družbo nekaj dni zatem prodal Merfinu za 11,5 milijona evrov, Merfin je pol ure zatem družbo prodal naprej kupcu Factor za 20 milijonov evrov. HTC Dva, ki je družba za upravljanje z nepremičninami, ni imel nikdar zaposlenih in ob uvedbi stečaja tudi ni bil lastnik nobenega premoženja razen delnic Gorenjske banke in Kopitarne Sevnica.

HTC Dva je zaradi zamujanja pri izpolnjevanju obveznosti v stečaju od 4. novembra lani, saj je vezan na insolvenčni postopek Merkurja. Podjetje nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža BK Kapital družbi HTC Dva dolguje 2,5 milijona evrov, Merfin pa skupaj 182,5 milijona evrov, vendar sta obe družbi insolventni.

Stečajni upravitelj HTC Dva je ugotovil vrsto spornih poslov, ki so bili v zadnjem letu opravljeni z Merfinom, Merkurjem in Factor Leasingom. Posli so lahko predmet proučevanja morebitnega odškodovanja in finančnega izčrpavanja.