Do dvoboja dolgoletnih reprezentančnih prijateljev, ki sta več let skupaj nabirala kilometre v kranjskem bazenu, je prišlo po prejšnjem koncu tedna. Slovenija ima pravico do dveh tekmovalcev na disciplino na svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Zanesljivi potnik je bil že pred "Kranjem" Ravenčan Damir Dugonjič (27,37), Tahirovič in Markič pa sta imela enak najboljši dosežek - 27,50 - in se zato v Kranju pomerila na izločilni tekmi. Prepričljivo je bil boljši varovanec Jureta Košaka z Obale, ki je s 27,49 dosegel svoj najboljši izid v novi dovoljeni tekmovalni opremi in napovedal boj za visoko mesto na svetovnem prvenstvu, Tahirovič, ki je bil v zadnjem obdobju precej bolan, pa je bil kljub trdemu boju tokrat brez pravih možnosti.

"Cel teden sem se pripravljal na to tekmo in bil na koncu celo nekaj hitrejši kot v Banja Luki. Popoldan sem plaval nekaj slabše, a vseeno dosegel vrhunski izid. Posebej pa sem vesel naslova, saj sva se z Vedranom (trenerjem Žagarjem op.p.) pogovarjala, da sem svoj prvi naslov v tej disciplini osvojil pred desetimi leti v Kopru in zdaj sem to ob okrogli obletnici v Kranju ponovil," je nastop opisal Markič.

Dosežek je bil za Markiča pričakovan: "Ta cilj sem si postavil že decembra, saj sem pred tem slabo nastopil na evropskem prvenstvu. Želel sem biti celo najhitrejši Slovenec, a mi je za ta dosežek zmanjkalo nekaj stotink. Popoldne je bilo dosegljivo tudi to."