Mariborski župan Franc Kangler, ki je še ob lanskem poletnem odprtju pokritega dela tržnice zatrjeval, da podjetje, glede na prilive in vrednost nepremičnin, ki jih ima, ni v finančni stiski, na današnji seji mestnega sveta kljub vprašanjem svetnikov, kaj to pomeni za branjevke in obiskovalce, veliko o tem ni povedal, saj po njegovem vse odločitve niti niso stvar občine.

Odzval pa se je na vprašanja opozicijskega svetnika SD Bojana Horvata o tem, ali in koliko bo stečaj stal mestno občino. Kot je dejal, MOM za kredit Tržnice Maribor ni dala jamstva za financiranje investicije, pač pa zgolj soglasje k najemu kredita.

Ob tem je spomnil, da težave sicer izvirajo že iz časov, ko je bila podeljena stavbna pravica, to pa se je dogajalo v mandatu njegovega predhodnika. Ne nasprotuje niti pobudi o reviziji postopkov v zvezi s Tržnico Maribor, niti posebni razpravi v mestnem svetu, ki bi pokazala, ali je bilo pri razpisu res vse tako, kot je treba.

Kot je ob današnji seji povedal Jovanović, sicer tudi sam svetnik Županove liste in SLS, je uprava morala stečaj zaradi insolventnosti predlagati v skladu z zakonodajo, a meni, da to še ne pomeni nujno dokončnega stečaja. Po njegovih besedah se namreč še vedno dogovarjajo z glavnim upnikom, Hypo leasing banko, zato upa, da bo ta prisluhnila njihovim težavam ter pomagala poiskati rešitev.

"Reprogramiranje dolgov je ena od možnosti, ni pa edina," je dejal Jovanović, ki ne želi ničesar napovedovati, a je prepričan, da bo tržnica tudi v prihodnje poslovala.

Sicer pa imajo vsi zaposleni po njegovih zagotovilih tekoče poravnane plače, prispevke in davke, saj podjetje ta trenutek nima blokiranih računov, a je vprašljiva njegova dolgoročna plačilna sposobnost. To je pripisal predvsem podpisu lizinške pogodbe s strani prejšnjega direktorja, ki je za sedanje razmere nevzdržna, kljub temu pa za zdaj ne želi napovedovati, ali nameravajo proti njemu sprožiti kakšne postopke.

Osrednja tržnica v Mariboru, ki se nahaja na Lentu, je leta 2008 doživela temeljito prenovo, vredno okoli sedem milijonov evrov, a so se takoj pojavile kritike na račun njene funkcionalnosti, predvsem branjevke niso bile zadovoljne z novimi, modernimi senčniki. Občinske oblasti bi rade tržnico povsem pokrile, a jim pri tem načrte ovira spomeniško varstvo.