5785 dni je minilo od vložitve prve obtožnice proti poveljniku vojske bosanskih Srbov Ratku Mladiću do njegove nič kaj spektakularne aretacije na dan, ko je pred 15 leti Evropska unija - tista, ki je Srbom grenila življenje, dokler niso poiskali nič kaj poskočnega Ratka - sprejela odločitev o svoji zastavi. Veliko je simbolike v tem, saj imata tako Evropa kot Ratko rada zastavo. Evropa tisto z 12 zvezdicami, Ratko tisto, ki nosi številko 101, tisto, ki je proizvajala puške in občasno celo pištole. Ratko se tudi ni izneveril tradicionalni izjavi osumljenih vojnih zločincev z levega brega Drine: Ne priznavam haaškega sodišča, naj bi zabrusil beograjskemu preiskovalnemu sodniku, ki ga je želel povprašati to in ono, preden ga pošlje na Nizozemsko.

19 dni je nebo nad Ljubljano delovalo kot kičasto modro platno brez belih madežev. V celotnem lanskem letu! Glede na to, da imamo v prestolnici parlament, pa še vlado in vsa ministrstva, podatek niti ne čudi. Pri vsej megli, ki jo predstavniki ljudstva puhajo med volilce, je teh 19 dni pravzaprav velik uspeh in zgolj naključno sovpada z dolžino parlamentarnih počitnic, skrajšanih za nekaj dni, kolikor jih je potrebnih za razmegljevanje. Največ jasnih dni, kar 71, je bilo v letu 2010 v Portorožu in Ratečah, je le dan po dnevu mladosti in dnevu brisače sporočil statistični urad.

748 regresnih evrov bi smelo končati na kontih zaposlenih v družbah v državni lasti, ki so finančno podhranjene, ki so v krizi in ki sistematično zahtevajo in tudi pridobivajo državna sredstva z dokapitalizacijo in drugimi oblikami pomoči. Tako je v sredo predlagal poslanec Zares Franco Juri, potem ko ga je očitno pogrel zajeten regresni kupček na računih zaposlenih v NLB. Težava izplačila 1565 evrov bruto na račun vsakega zaposlenega ni toliko v prijazni gesti darežljivega delodajalca, težava je v dveh številkah: 202 in 243. 202 milijona evrov lanske izgube in 243 milijonov evrov našega denarja za dokapitalizacijo.

165,6 milijona evrov sredstev iz integralnega proračuna je namenila vlada za delno subvencioniranje polnega delovnega časa in za delno povračilo nadomestila plače, kar je počela do konca lanskega leta. Ob tem ji je uspelo še iz evropskega socialnega sklada izpuliti 17,6 milijona evra za stroške usposabljanja. Vlada je izračunala, v četrtek pa o tem seznanila najširšo javnost, da je tako ohranila 23.200 delovnih mest. Preprost izračun pove, da je vlada za vsako delovno mesto namenila 7900 evrov. Zelo verjetno je tisto delovno mesto kmalu po prenehanju izplačevanja subvencije izginilo...

3 odloke o pomilostitvi je letos izdal predsednik republike Danilo Türk. V času svojega bivanja na Erjavčevi je predsednik predčasno svobodo zrihtal 14 osebam, od tega v letu 2008 petim, v letih 2009, 2010 in letos pa po trem.

55 sekund je dolg viralni oglas, v katerem Urška Čepin prepričuje bog-ve-koga o potrebnosti pokojninske reforme. Tako vsaj trdi urad vlade za informiranje, ki je oglas naročil. Večina gledalcev oglasa je namreč potrebovala razlago, da je avtor hotel povedati nekaj drugega, kot leti iz z groteskno napihnjenimi ustnicami obrobljenih ust novopečene vremenarke.