Primer najema prostorov NPU v teh dneh znova preučuje Računsko sodišče, dokler to ne bo končalo svojega dela, pa tudi Katarina Kresal ne bo ničesar pojasnjevala, so sporočilu z NPU.

Lani aprila je ob interpelaciji notranja ministrica pojasnjevala: "Mirno lahko rečem, da je zaposlene na ministrstvu pri izboru stavbe vodil izključno javni interes in da smo zakonito, transparentno in stroškovno učinkovito sklenili posel v javno dobro."

Vendar pa RTV MMC danes piše, da že enostaven izračun ministričine besede postavi na laž – ministrstvo stavbo, ki meri dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov, najema v celoti, mesečno pa zanjo plača 136 tisoč evrov najemnine. S to najemnino pa najemodajalec Igor Pogačar poravnava stroške lizinga, poroča MMC in dodaja, da mu od najemnine mesečno ostaja po 11 tisoč evrov, po desetih letih, ko bo lizing plačan, pa bo stavba v celoti njegova – tako bo dobil 136 tisoč evrov čistega prihodka mesečno, saj čiščenje in upravne stroške ministrstvu zaračunava posebej.

13 evrov na kvadratni meter

Kresalova je v oddaji Odmevi februarja letos dejala: "Kar je pri nas odtehtalo, je, da smo dobili popolnoma novo stavbo in popolnoma opremljeno z vsem, kar paše zraven, za dobrih 13 evrov na kvadratni meter. Gospoda Pogačarja poznam, to ni bila nobena skrivnost in tega niti ne skrivam."

Vprašanje ostaja, ali je 13 evrov ugodna ali prijateljska cena. S tem se je ukvarjalo tudi Računsko sodišče, dejstvo namreč je, da je najemnina sklenjena za pavšalnih 13 evrov za kvadratni meter bruto površine. To pomeni, da je toliko vredno vse, kar je v stavbi, ne glede na namen, torej pisarne, parkirišče, stopnišče, hodnik ...

V isti oddaji je Kresalova tudi povedala, da verjame, "da če bi se na pano napisalo, koliko je bil najem te stavbe in koliko so bili potem vsi ostali najemi ministrstev v Ljubljani, bi vsi rekli: 'No, saj Kresalova je pa odlično delo opravila'."

MMC poroča, da enostaven matematični izračun dokazuje, da izpogajana najemnina niti slučajno ni najbolj ugodna, pa tudi racionalna ni.

Odziv Ministrstva za notranje zadeve: Kresalova govori resnico, a to novinarja ne zanima

Kot poroča portal rtvslo.si, so z MNZja v odzivu na članek, ki je bil povzet po prispevku novinarja Rajka Geriča v oddaji Tednik odgovorili, da ''novinar z ničemer ni dokazal, da ministrica Katarina Kresal ne govori resnice, saj je v prispevku le povzemal obtožbe, ki jih je SDS zapisala v interpelaciji zoper ministrico. Katarina Kresal govori resnico, ta pa očitno ne zanima Rajka Geriča". Kot so še zapisali je prispevek Geriča "poln laži in manipulacij".

MZN se je osredotočil na točno določene izjave v prispevku in jih demantiral. O navedbi najemnine za prostore na Litostrojski pojasnjujejo, da je bila najemnina določena za prazne prostore brez kakršnekoli opreme, in sicer "v znesku 11,09 evra na kvadratni meter. Oprema, ki bi jo bilo potrebno kupiti ali najeti, bi po izračunih, ki so jih naredili še preden je Katarina Kresal postala ministrica, mesečno znašala 2,14 evra na kvadratni meter, kar bi skupaj pomenilo 13,23 evra", še zapiše portal.

Nasprotno se na Dimičevi ulici plačuje najemnina za že opremljene prostore in znaša 13,03 evra na kvadratni meter. Gre za dokončno ceno, saj ni potrebe po kupovanju opreme. "Ker je stavba najeta v celoti, je najemnina določena v pavšalnem znesku, kar je dopustna in pogosta praksa pri določanju najemnin. Ker je najemnina pavšalna, je določena na kvadratni meter, ne pa na parkirišče ali na pisarno. Pri izračunu pavšala pa so upoštevane različne kategorije prostorov," dodajajo iz ministrstva.

Ministrstvo še pojasnjuje, da za njih ne veljajo enaka pravila kot za ostala ministrstva, saj se v skladu z veljavnimi merili za ureditev poslovnih prostorov Policije mora ''upoštevti specifika policijskega dela, ki se jasno ne more primerjati s pisarniškim delom večine ostalih ministrstev".

Portal rtvslo.si še zapiše, da iz MNZja pojasnjujejo, da "poslovna stavba omogoča parkiranje v pokritih garažah za 135 vozil, od česar je 88 parkirnih mest namenjenih za specialna službena vozila, kar je zahteva iz omenjenih meril policije. Stavba je bila ob otvoritvi odprta tudi za predstavnike medijev, med njimi so bili tudi predstavniki RTV-ja.''

Ministrstvo opozarja, da bodo na ''lažnivi prispevek v Tedniku pripravili celovit odgovor'', objavo bodo zahtevali v isti oddaji prihodnji teden saj naj bi s tem bilo ''vsaj do neke mere zadščeno objektivnemu poročanju''.

O t.i. moraliziranju delovanja v korist državljanov ministrstvo pove le,da bi v primeru, da vse svoje prostre preselijo na Litostrojsko ulico plačevali letno 3,8 milijna evrov. ''MNZ danes za vse najeme v Ljubljani plačuje približno 2,5 milijonov evrov na leto. Razlika je očitna mar ne.''