Potem ko je v kvalifikacijah prvič v sezoni izgubil prvo mesto in ga moral prepustiti moštvenemu kolegu Marku Webbru, se je zdelo, da je morda prevlada mladega Nemca omajana. Toda Vettel je danes stvari spet postavil na svoje mesto ter dosegel še četrto zmago v sezoni 2011 po Avstraliji, Maleziji in Turčiji. Le na Kitajskem ga je ugnal Hamilton, pa še takrat je bil Vettel drugi. V skupnem seštevku ima tako po dobri četrtini prvenstva že 41 točk naskoka (118-77) v primerjavi s Hamiltonom, tretji Webber zaostaja še deset več.

A današnja bitka je bila za Nemca ena najtežjih v sezoni. Začetek je bil sicer v dvoboju z Webbrom uspešen, saj ga je takoj po startu prehitel, toda oba je presenetil Fernando Alonso. Domači dirkač Ferrarija je bil v soboto le četrti, a je odlično začel dirko in se prebil na prvo mesto, vodstvo pa je ohranil do drugih postankov v boksih. V zadnjem delu pa prvi Ferrarijev dirkač le ni mogel držati koraka s hitrejšimi tekmeci in se je moral zadovoljiti s petim mestom.

Vettel in Hamilton sta se večkrat zamenjala v vodstvu: ob postankih, oba sta bila pri mehanikih po štirikrat, je Britanec dvakrat na kratko skočil v vodstvo, ki pa ga je Nemec spet hitro dobil nazaj. Vseeno pa je bil konec negotov, saj je pri McLarnu precej bolje deloval sistem za shranjevanje energije Kers in spremenljiv nagib zadnjega krilca.

V zadnjih krogih je Hamilton odločno napadel in začel preganjati Vettla. Na koncu je prišel tik za Nemčevo zadnje krilce, razlika pa je bila v cilju le šest desetink. Tretji Button je zaostal 35 sekund, Webber, ki je nazadnje ostal brez stopničk, pa na četrtem mestu še 12 sekund več.

Bolj zadovoljen kot na prejšnjih dirkah je bil tudi Michael Schumacher. Po slabi predstavi v Turčiji je tokrat nemški veteran začel precej bolje in se z desetega mesta že takoj na startu prebil na šesto, takšna pa je bila njegova uvrstitev tudi po koncu 66 krogov dolge dirke. Premagal je tudi moštvenega sotekmovalca pri Mercedesu Nica Rosberga, še en Nemec Nick Heidfeld pa je končal na osmem mestu. Heidfeld je, ker je zaradi požara na dirkalniku moral izpustiti kvalifikacije, startal kot zadnji iz boksov, a že v prvem krogu pridobil sedem mest. Točke sta osvojila še Sauberjeva voznika Sergio Perez in Kamui Kobajaši.

"Dirka je bila zelo težka. Na startu je Alonso kar padel mimo mene, v prvem delu dirke sem imel veliko težav zaradi mehkih pnevmatik. V drugem delu pa me je presenetil Hamilton. Moje gume so bile na koncu že precej uničene in prišel je že nevarno blizu. Pa še s Kersom smo imeli spet težave," je bil vesel zmage, 13. v karieri, Vettel, ki je po 11 letih prvi dirkač na katalonskem prizorišču, ki je zmagal, čeprav ni bil najboljši v kvalifikacijah.

"Dirka se je razpletla odlično. Startal sem slabo, a mi je uspelo ostati ob najhitrejših. V drugem delu sem lahko napadel, a mi je Sebastian vseeno uhajal v hitrih zavojih," pa je pot do drugega mesta opisal Hamilton.

Sezona SP se bo nadaljevala že čez teden dni, ko bo na sporedu klasična preizkušnja na ulicah monaške kneževine.