"Feri je res hvaležen pisatelj, to prepoznajo tudi drugi filmski ustvarjalci," je v pogovoru za današnjo prilogo Večera V soboto dejal Naberšnik, ki je po Lainščkovi predlogi posnel že Petelinji zajtrk, do nedavnega najbolj gledani slovenski film. "Feri piše o življenju in - to navajam kot kompliment - o vsakdanjih rečeh, ki se dogajajo nam vsem. In to ima film načeloma rad," je ocenil režiser.

Tudi Šanghaj ima po njegovih besedah takšno zgodbo, je grenko-sladka ljubezenska zgodba o človeku, ki ima sina, ki se zaljubi, ki si ustvari družino, ki ima težave v odnosu s sinom, ki zaradi določenih ambicij, ker gradi vas, imenovano Šanghaj, prekupčuje z orožjem in postavi na kocko družinsko srečo.

Med gradnjo vasi iz nič glavni junak, imenovan Belmondo, postane najprej trgovec z raznimi dobrinami, po katere je zaradi njihovega pomanjkanja v nekdanji Jugoslaviji bilo treba čez mejo, nato se začne razpad Jugoslavije in Belmondo zamenja te "nedolžne" dobrine za orožje, pri čemer pa gre nekoliko predaleč in ga začnejo ogrožati celo konkurenti.

"Skratka, zgodba o ambicijah, kakršne spremljamo vsak dan tudi v medijih, neke vrste ta zgodba so tudi tajkuni, torej to, kaj vse so ljudje pripravljeni narediti za uspeh in kaj vse zanj postavijo na kocko. Šanghaj ima kar nekaj teh elementov," pravi Naberšnik.

Ker filmsko vas obstaja od leta 1970 do leta 1990, takšne strukture vasi pa v resničnosti ni več, jo gradijo v okolici Murske Sobote, natančneje pri Filovcih. Vas po režiserjevih besedah že raste, imela bo kakšnih 30 bivanjskih objektov. Poleg tega bodo snemali še na resničnih lokacijah v Mariboru, Trstu, Murski Soboti ter v resnično obstoječih prekmurskih in celo romskih vaseh.

Film bodo snemali od 1. julija do 25. avgusta, nato pa še tri snemalne dni v oktobru. Sedaj so sredi priprav, predvidene so tudi vaje z igralci. V glavnih vlogah bodo poleg igralke turškega porekla Asli Bayram še Visar Vishka iz Makedonije, Bojan Emeršič in Senad Bašić iz BiH. Razlog za izbor igralcev iz bivše Jugoslavije je po režiserjevih besedah tudi romska tematika filma.

Premiera bo predvidoma oktobra prihodnje leto, najprej na nacionalnem festivalu slovenskega filma, je za časnik povedal Naberšnik.