Naslednje zaslišanje pred sodiščem, ko se bo Strauss - Kahn uradno izrekel o svoji nedolžnosti ali pa priznal krivdo v zameno za nižjo kazen, bo 6. junija.

Sodnik je sicer dejal, da pri odločitvi o varščini v tem primeru ne gre le za finančne pogoje, ampak ali bo obtoženec prišel nazaj na sodišče, saj bi lahko pobegnil nazaj v domovino. Ugibal je celo, da bi se Strauss - Kahn morda lahko zatekel tudi na francosko veleposlaništvo. Zato se je odločil tudi za tako ostre pogoje izpusta ob varščini.

Iskanje šibke točke

Kdo je 32-letna sobarica newyorškega hotela Sofitel, pa je še vedno vprašanje, ki buri duhove. Do njene fotografije se mediji še niso dokopali, pariški dnevnik Le Monde pa je o njej izbrskal nekaj podrobnosti.

Nafissatou Diallo je pred tremi leti začela delati v Sofitelu in klicali so jo Ophelia. Dokler v soboto ni vstopila v sobo št. 2806, v kateri je bil Strauss - Kahn, je mirno živela v Bronxu, revni newyorški četrti, kjer se sicer zbirajo prekupčevalci z mamili. Od sobote se skriva v nekem drugem newyorškem predelu, varuje jo policija in ločena je od svoje 15-letne hčerke.

Odvetniki zdaj že nekdanjega predsednika IMF brez dovoljenja sodišča z njo ne smejo navezovati stikov. V skladu z ameriškim sodnim postopkom pa vneto raziskujejo vse podatke o njej, saj poskušajo najti podrobnosti iz njenega življenja, ki bi njeno pričevanje lahko postavile pod vprašaj.

Tisti, ki jo poznajo, novinarjem pripovedujejo: "Visoka ženska, zelo prijazna, poštena, dobra muslimanka." Blake Diallo se je novinarjem predstavil kot njen brat in dejal: "Moja sestra me je v soboto popoldne poklicala, jokala je in mi dejala: 'Nekdo mi je storil nekaj hudega, bila sem napadena.'"

Toda drugi, ki sobarico dobro poznajo, trdijo, da Blake Diallo, sicer lastnik neke restavracije, ni njen brat, ampak njen sedanji partner.

Strauss-Kahn je bil po plačilu varščine izpuščen iz pripora. (Foto: Reuters)

New York Post je v sredo razkril, da je stanovanjski blok, kjer živi, namenjen izključno odraslim, ki so okuženi z virusom HIV. Iz tega je šampion ameriškega rumenega tiska sklepal, da je Nafissatou seropozitivna in da "bi se moral Dominique Strauss - Kahn bati še veliko hujše stvari, kot je zapor".

Vendar tisti, ki Nafissatou poznajo, zanikajo, da bi bila okužena. Tudi njen odvetnik je nad pisanjem New York Posta ogorčen.

Če pa se bo izkazalo, da je Nafissatou Diallo lagala, bo Kahnovim odvetnikom lažje dokazovati, da se je lagala tudi glede tega, kar se je zgodilo v hotelu, in je v resnici privolila v spolne igrice.

Vse članke na temo obtožnic zoper Strauss-Kahna, spolnega škandala in odstopa s položaja direktorja IMF si preberite tukaj.

Nafissatou Diallo se je sicer še kot najstnica poročila z gvinejskim trgovcem, s katerim je imela hčerko. Z njo se je leta 1998 preselila v ZDA, pri tem pa ji je pomagala sestra, ki je tam živela že nekaj časa. Nato se je Nafissatou ločila, dobila zeleno karto in zaposlitev v Sofitelu. Takoj po vloženi prijavi proti predsedniku IMF je vodstvo hotela v sporočilu za javnost izjavilo, da so "zadovoljni z njenim delom in vedenjem". Kot sobarica je bila tako v fizičnem kot hierarhičnem smislu precej visoko, saj je skrbela za prestižne apartmaje v 28. nadstropju.

Njeni sosedje pravijo, da je skromna in skoraj neopazna, oblači se kot verna muslimanka, torej nosi čevlje brez pet, lase pa ima pokrite z ruto. Tako bodo odvetniki Straussa - Kahna težko dokazali, da ga je izzivala.