Tradicionalno položaj šefa IMF pripada Evropi, medtem ko je na čelu Svetovne banke Američan. Vendar pa je bilo v zadnjem času predvsem iz hitro rastočih gospodarstev slišati pozive k opustitvi te prakse in zahteve, da tudi ona dobijo svojo besedo pri izbiri generalnega direktorja IMF.

Kitajska je tako v odzivu na sredin odstop Strauss-Kahna zahtevala, da mora izbira njegovega naslednika temeljiti na "pravičnosti, preglednosti in dosežkih". "Načeloma verjamemo, da bi morala biti hitro rastoča in razvijajoča se gospodarstva zastopana na najvišjih položajih," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu.

K "odprti in pregledni" ter na sposobnostih utemeljeni izbiri novega generalnega direktorja IMF je pozval tudi japonski finančni minister Jošihiko Noda, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dodal, so se v skupini gospodarsko najpomembnejših držav G20 strinjali, da mora izbira vodij mednarodnih finančnih institucij temeljiti na teh načelih.

Premieri 12 nekdanjih sovjetskih republik so medtem storili že korak naprej, saj so skupaj podprli kandidaturo sedanjega prvega moža kazahstanske centralne banke Grigorija Marčenka za naslednika Strauss-Kahna. Premieri 12 držav članic Skupnosti neodvisnih držav (SND) so Marčenka podprli na srečanju v beloruskem Minsku, novico pa je na Twitterju danes objavil kazahstanski premier Karim Masimov.

A na stari celini bodo očitno vztrajali na dosedanji politiki. Evropska komisija je danes izrazila prepričanje, da bodo države članice EU, ki so skupaj največji plačnik v IMF, našle "močnega in usposobljenega" skupnega kandidata. Kot je še poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde-Hansen, si v EU želijo kontinuiteto na čelu IMF. Med članicami unije potekajo posvetovanja na to temo, je še dejala, podrobnosti pa ni razkrila.

Med nasledniki Strauss-Kahna na čelu osrednje globalne finančne institucije se sicer med drugim omenja francoska finančna ministrica Christine Lagarde. Lagardova je glede tega danes predvsem pozvala k izbiri skupnega evropskega kandidata, s tem pa se strinja tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Merklova je poleg tega pozvala k hitri izbiri novega vodje IMF ter izrazila upanje, da bo tudi ta Evropejec - še posebej zato, ker je Strauss-Kahn odšel pred iztekom svojega mandata, in pa v luči trenutnih težav z evrom, pri katerih ima IMF pomembno besedo. Obenem je sicer priznala, da imajo seveda tudi razvijajoče se države na srednji rok pravico do "svojega" vodje IMF ali Svetovne banke.