Na današnjem obisku v občini Ajdovščina se je Radićeva z ajdovskim županom Marjanom Poljšakom in ostalimi predstavniki občine pogovarjala predvsem o želji, da bi občina skupaj z delavci Fructala in občani ustanovila podjetje za odkup deleža v podjetju.

"Na današnjem obisku občine Ajdovščina sem se želela seznaniti z modelom, ki so ga pripravili za odkup deleža v Fructalu," je povedala ministrica.

Radićeva je pojasnila, da so v tujini znani primeri uspešnega upravljanja podjetij, kjer so zaposleni in kmetovalci, ki so povezani s podjetjem, solastniki podjetja. "Taka podjetja so veliko bolj družbeno odgovorna, vzdržna in lažje prenašajo različne gospodarske krize, kar dokazujejo nekatera predelovalna podjetja v Italiji in Španiji," je zatrdila.

Ministrica je občini Ajdovščina obljubila pomoč, vendar to ne bo dajanje nepovratnih sredstev ali pritisk na Pivovarno Laško pri izbiri kupca Fructala, pač pa bodo "poskušali pomagati s posojilom z nižjo obrestno mero", je povedal svetovalec ajdovskega župana za gospodarstvo Peter Velikonja. "Všeč mi je, da se v Ajdovščini zavedajo konkurence in tržnih načel, ki veljajo pri prodaji podjetja," je medtem ugotavljala ministrica.

Poljšak je povedal, da je občinska delegacija danes zjutraj obiskala vodilne v Pivovarni Laško. V pogovoru naj bi jim zagotovili, da so naklonjeni željam Ajdovcev po vsaj delnem odkupu Fructala. Občina je v začetku tega tedna v Laško poslala nezavezujočo ponudbo za nakup deleža podjetja Fructal, ponujene cene pa ne Poljšak ne Velikonja nista želela razkriti.

Poljšak je razkril še, da so se pogovarjali tudi z nekaterimi interesenti za nakup večinskega deleža Fructala, izbiro solastnika pa so prepustili vodstvu Pivovarne Laško. Med sogovorniki ajdovske občine ni bilo domačih ponudnikov. Dokončna odločitev o izbiri ponudnika za nakup pa naj bi bila znana konec prihodnjega tedna.