Film o očetu in sinu, ki preživita dan v naravi, je poln sugestivnih podob, vabečih zvokov, liričnih povezav in skrivnih utripov srca. Razvoj zgodbe, ki ne teče vedno sosledno, počasi razodeva njihov simbolni pomen, skupaj z vzdušjem vseobsegajoče narave, ki predstavlja udobno okolje, stalni kontrapunkt, univerzalni odgovor, ki presega posamezne dogodke, je pisalo v katalogu beneškega filmskega festivala.

Oča je Škafarjev prvi igrani celovečerec, pred njim pa se je širši javnosti predstavil že z dokumentarnim filmom Otroci. Celovečerec je po beneški premieri gostoval na več kot desetih filmskih festivalih po vsem svetu, med njimi na najprestižnejših v Rotterdamu, Göteburgu in Buenos Airesu.

V festivalskem časopisu argentinskega festivala BAFICI so film označili za "čustveni cunami, z globokimi, iskrenimi dialogi in izjemnim talentom mladega Sandija Šalamona". Med številnimi odzivi prevladujejo ocene, da gre za sanjski, čaroben film, ki prinaša nekaj novega, na filmu doslej še ne videnega, je sporočila ekipa Gustav filma.

Film Oča v juniju in juliju ponovno čakajo številna gostovanja po tujih filmskih festivalih, med drugimi v bližnjem Motovunu in v Sarajevu. Film bo prikazan tudi v sklopu francoskega festivala La Rochelle, kjer bodo organizatorji na svoje stroške film podnaslovili v francoščino, da ga bodo lahko ponudili v distribucijo po francoskih kinematografih.

"Vesel in presenečen sem, da je zanimanje za naš film zdaj pokazal tudi največji slovenski prikazovalec. Mogoče je res, da se moraš najprej dokazati v svetu, preden te sprejmejo doma, čeprav v našem primeru to ravno ne drži, saj je bil Oča od vsega začetka tudi pri nas v glavnem zelo lepo sprejet. Upam, da bodo novo priložnost gledalci izkoristili," je pred začetkom projekcij v kinoklubu Vič povedal Škafar.