Kot je v otvoritvenem poročilu, objavljenem danes na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), zapisal stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek, 18. maja poteče rok za uveljavitev izpodbojnih zahtevkov in rok za uveljavitev pravic v zvezi z vzajemno neizpolnjenimi dvostranskimi pogodbami.

Javni stanovanjski sklad RS, ki je z Vegradom AM sklenil pogodbo za nakup 75 stanovanj, družbi glede na pogodbo dolguje še predzadnji in zadnji obrok kupnine v skupni vrednosti nekaj nad milijon evrov, družba pa bi morala skladu omogočiti bremen prost prenos lastninske pravice na kupljenih stanovanjih.

Sklad je trdil, da zaradi pogodbene kazni ni dolžan plačati preostanka kupnine. Stečajni upravitelj pa meni, da predlog pobotanja celotnega preostanka kupnine s pogodbeno kaznijo ni v celoti upravičen, in predlaga plačilo okoli 551.500 evrov, pri čemer bi družba od Nove Ljubljanske banke (NLB) zagotovila izbrisne pobotnice in prenos lastninske pravice.

"Dogovori še potekajo; upam, da v pozitivni smeri," je danes za STA dejal Klenovšek. Odgovora republiškega sklada, ali vztraja pri neplačilu preostanka kupnine, nima.

Odprava napak le s plačilom kupnine

Le s plačilom kupnine bo Vegrad AM lahko zagotovil odpravo napak in pomanjkljivosti v stanovanjih in skupnih delih objekta, kritje stroškov upravljanja stavbe in plačilo rednih mesečnih stroškov. Stečajni upravitelj v poročilu pravi, da bo s tem zagotovljena normalna raba soseske, kar bi moralo biti glede na začetek stečajnega postopka prodajalca predvsem v interesu kupcev stanovanj in NLB kot zastavnega upnika, saj se tako ohranja in povečuje vrednost stečajne mase.

Če dogovora ne bo, Vegrad AM ne bo imel likvidnih sredstev niti za plačevanje stroškov upravljanja in obveznosti dobaviteljem komunalnih storitev niti za odpravo napak in pomanjkljivosti. Družba bo morala opraviti cenitve stanovanj, ki jih ima v lasti, v stanju, v kakršnem so, in začeti postopek njihove prodaje, opozarja Klenovšek.

Vegrad AM ima v lasti okoli 400 stanovanj, vendar se bo to stanje spreminjalo, pravi stečajni upravitelj, ker še niso vse ločitvene pravice priznane oz. prerekane, odvisno bo tudi od vlaganja izpodbojnih tožb za stanovanja, ki so jih nekateri kupili pred začetkom stečaja.

Sodišče soglašalo z odstopno pravico

Okrožno sodišče v Ljubljani je marca soglašalo s Klenovškovim predlogom, da uresniči odstopno pravico od 54 pogodb za nakup stanovanj. Gre za pogodbe, za katere so kupci vplačali aro v višini 10 odstotkov dogovorjene kupnine. Vegrad AM jim namreč stanovanj ne more izročiti, ker še niso v celoti dokončana in ker jim tudi ne more izročiti izbrisnih pobotnic glede vpisanih hipotek.

Ali bi lahko v primeru, da dogovora do 18. maja ne bo, prišlo tudi do prekinitve pogodb s stanovanjskima skladoma, Klenovšek ne želi ugibati. "V tem trenutku ne bi s tem špekuliral, ker smo še v fazi dogovarjanja," pravi.

Dogovora o novem terminu sestanka še ni, stečajni upravitelj pa upa, da se bodo ponovno sestali v začetku prihodnjega tedna.

Direktorica stanovanjskega sklada MOL Jožka Hegler je za STA danes povedala, da lahko vsi postopki potekajo le v okviru stečajnega postopka Vegrada AM in "ne morejo biti predmet medijske diskusije". Od skupno 833 stanovanj v Celovških dvorih so jih Mestna občina Ljubljana, občinski stanovanjski sklad in republiški stanovanjski sklad (tudi stanovanja republiškega sklada bo oddajala občina) kupili skupno 419.