Vsi reprezentančni cilji slonijo na enemu igralcu. To je seveda Bojan Tokič, ki bo na prvenstvu poskušal potrditi normo za neposredno uvrstitev na olimpijskem turnirju v Londonu, za druge pa bo uspeh že uvrstitev v glavni žreb prvenstva.

"Če bi bilo prvenstvo na Kitajskem, bi nastopili le z enim ali dvema igralcema. Ker pa je prvenstvo bližje, nam je bila dana priložnost, da jih igra več," so besede selektorja moške reprezentance Bojana Raka, ki nazorno kažejo, s kakšnimi pričakovanji reprezentanca potuje na Nizozemsko: "Za druge bo velik uspeh, če se bodo uvrstili na glavni turnir, posebno to velja za debitanta Zafoštnika in Ropošo. Menim, da v Rotterdam potujejo najboljši štirje igralci, igralci, ki so si z rezultati in pristopom na treningu to zaslužili, res pa je, da bo zaradi službenih obveznosti prvenstvi izpustil Mitja Horvat, zaradi šolskih pa mladi Jan Žibrat. Je pa žalostno, da v reprezentanci igrajo starejši od 30 letih, toda mlajših, ki bi jih nadomestili, nimamo."

Tokičeva sezona je v celoti podrejena enemu cilju. To je uvrstitev med 28 igralcev, ki si bodo po svetovnem prvenstvu, ko bo narejena nova lestvica ITTF, zagotovili nastop v Londonu. Trenutno je na 27. mestu, toda mesto bo moral potrditi z dobrimi nastopi v Rotterdamu, veliko pa bo odvisno tudi od dosežkov njegovih glavnih konkurentov, ki mu na lestvici dihajo za ovratnik. To sta predvsem Rusa Fedor Kuzmin in Kiril Skačkov, Portugalec Marcos Freitas, Čeh Dmitrij Prokopcov, Šved Jens Lundqvist in Hrvat Andrej Gačina.

"Pravega odgovora, kakšen bi moral biti rezultat za uvrstitev na igre, ni. Če bi igral v polfinalu, ne bi bilo nikakršnega vprašanja, a to je nerealno. Tako pa lahko izgubim v prvem krogu, pa se vseeno uvrstim v London, lahko pa pridem v tretji krog in se ne uvrstim. Dejstvo je, da bom zadovoljstvo s prvenstvom ocenjeval po tem," razmišlja Novogoričan, ki se za prvenstvo pripravlja v Nemčiji, skupaj z domačo reprezentanco. Na svetovnem prvenstvu bo edini od Slovencev, ki mu ne bo potrebno igrati kvalifikacij, iz katerih se bo 32 igralcev uvrstilo v prvi krog (96 je neposredno uvrščenih).

Ženska reprezentanca svojega Tokiča nima. A to ne pomeni, da nima ambiciozne članice, Martina Safran je tista, ki si želi nastopati v Londonu in ima za to vsaj teoretične možnosti. Ne sicer za neposredno uvrstitev, ampak si želi olimpijskih igrah zagotoviti naslednje leto, ko bodo na sporedu kvalifikacije. Do takrat pa mora v daljšem procesu dvigniti raven igre, da ji to uspeva, lahko dokaže že v Rotterdamu.

"Moj cilj je, da se prebijem skozi kvalifikacije, nato pa premagam kakšno od zvenečih imen," je na novinarski konferenci pred odhodom na Nizozemsko dejala Safranova, ki se je skupaj z reprezentančnimi kolegicami pripravljala na Otočcu. Razmere za trening so imele po besedah selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek odlične, ravno tako tudi "sparing partnerice", skupaj z njimi so namreč trenirale tudi nekatere obetavne igralke, ki trkajo na vrata reprezentance. Zato ni čudno, da prav vse reprezentantke zatrjujejo, da so pripravljene, kot se za veliko tekmovanje spodobi.

"Vse igralke so v dobri formi, res pa je, da bo v močni konkurenci uspeh že vsaka zmaga. Menim, da je upanje za uvrstitev na glavni turnir realno, čeprav kakovostna lestvica tega ne kaže. Toda lestvica ni realna, saj naša dekleta niso igrala na veliko turnirjih, tako da točk niso mogla pridobivati. Razlike med 150. mestom in 400. mestom, niso tako velike, kot so videti," meni selektorka.