Slavnostna govornica je bila kulturna delavka Svetlana Makarovič, ki je zbranim prinesla poseben pozdrav - pesem o Zelenem Juriju, slovanskem prastarem poganskem liku. Posebno pozornost je Makarovičeva posvetila tudi spravi. Zanjo je rekla, da je lepa beseda, vendar pa je čas zanjo po njenem mnenju že zdavnaj mimo. "Danes in tukaj sprave ne more biti in je ne sme biti. Fašizem in nacifašizem si zaslužita le naše sovraštvo. Služinčad okupatorja pa si ne zasluži našega sovraštva ampak samo prezir. In to je tisto kar kolaboracioniste boli, ker ne morejo biti rehabilitirani," je bila odločna slavnostna govornica.

Božo Novak je zbrane spomnil na dogodke pred 69 leti. "Bil je hladen, meglen in deževen 18. april 1942. Na Nanosu so se nahajale tri skupine partizanov, ki so skupaj štele 54 borcev. Bili so izdani. Obkolilo jih je 800 fašistov. Devet borcev je padlo, 11 ranjenih pa so fašisti zajeli ter jih devet po mučenju ustrelili." Novak je tudi opozoril, da se tem junakom z nanoške bitke še vedno nismo uspeli dostojno oddolžiti, saj jim v vojaškem zaporu, trdnjavi Forte Bravetta blizu Rima še vedno nismo uspeli postaviti obeležja. "Žalosti nas dejstvo, da na našo pobudo zunanje ministrstvo sploh ni odgovorilo."

Nanos je sveta gora Primorcev, ustanovitev TIGR in nanoška bitka pričata o tem, je poudaril tudi Marjan Bevk, ki je med drugim spomnil na to, da so razen družbene revolucije na primorskem med NOB izpeljali tudi priključitev k matični domovini. "TIGR je bil začetnik upora in vstajenja nove Primorske. Čeprav voditelji TIGR niso bili povabljeni k ustanovitvi OF, pa so tigrovci vedeli, da je njihovo mesto v partizanskih enotah in so se zato skoraj vsi priključili borcem najbolj drzne in junaške protifašistične koalicije v Evropi pod vodstvom OF," je povedal Bevk.

Med številnim bivšimi borci je na prireditvi pri Abramu izstopal Albert Čok - Berto iz Lokve pri Divači. Oblečen v partizansko uniformo je ponosno nosil na prsih številna odlikovanja: "Gre za odlikovanja iz druge svetovne vojne in osamosvojitvene vojne za Slovenijo. "Večino druge svetovne vojne sem preživel na Dolenjskem. Živo se spominjam dogodkov. Hude so bile borbe, ko smo se Slovenci borili proti Slovencem - domobrancem, ki so prisegli sovražniku," je bil zgovoren Berto, ki pa je kritičen do današnje oblasti: "Danes imamo svojo državo in brez NOB je ne bi imeli. Tega nekateri nočejo priznati. Danes nam ne gre dobro. Smo v demokraciji, ki pa je prava za bogatine, ne pa za siromake."

Slovesnost so popestrili z bogatim kulturnim programom in primorsko himno Vstajenje Primorske.