Nad stezo v Estorilu so se ves dan zgrinjali črni oblaki, kar pa ni zmotilo aktualnega svetovnega prvaka, ki si je privozil prvi pole position v letošnji sezoni in 17. v karieri motoGP. Drugo mesto si je priboril Simoncelli (+0,133), ki je odlično vozil že na treningih, razpoložen pa je bil tudi večino kvalifikacij, ko je vodil. V zaključku je Lorenzo odpeljal nekaj hitrih krogov, nato pa je sredi svojega hitrega kroga Simoncelli zdrsnil s proge in Španec je priložnost izkoristil.

Za njima sta se uvrstila oba Hondina dirkača, Pedrosa (+0,163) in Avstralec Casey Stoner (+0,223). Američan Ben Spies je končal na petem mestu, drugo startno vrsto pa zaključuje Andrea Dovizioso. Za lep ekipni uspeh moštva Monster Tech 3 sta poskrbela Američan Colin Edwards in novinec v najmočnejšem razredu Britanec Cal Crutchlow. Znova pa sta razočarala oba voznika Ducatija, večkratni svetovni prvak Valentino Rossi je končal na devetem mestu, Američan Nicky Hayden pa je bil 13.

V moto2 si je najhitrejši čas kvalifikacij privozil Nemec Stefan Bradl (Kalex), drugo mesto je osvojil Švicar Thomas Lüthi, tretje pa Španec Julian Simon (oba Suter).

V najšibkejšem razredu do 125 ccm je najhitrejši čas kvalifikacij dosegel Španec Nicolas Terol (Aspar Team), zmagovalec prvih dveh dirk v Jerezu in Losailu. Ob koncu si je drugo mesto privozil Nemec Sandro Cortese (Aprilia), s tretjega mesta pa bo startal 16-letni domačin Miguel Oliveira (Aprilia). Terol je Cortesa ugnal za kar 0,714 sekunde.