Pulitzerjeve nagrade podeljujejo za najboljše novinarske in umetniške dosežke v ZDA od leta 1917 iz sklada, ki ga je pri univerzi Columbia ustanovil izdajatelj Joseph Pulitzer. Od leta 2007 lahko tekmujejo tudi ameriški spletni mediji. Medtem ko so nagrade doslej podeljevali predvsem za pisano besedo, so letos upoštevali tudi prijave digitalnih medijev z grafikami, video posnetki in bazami podatkov.

Že drugič v dveh letih je Pulitzerja dobil spletni medij ProPublica. Tokrat ga je dobil za nacionalno poročanje o Wall Streetu oziroma o tem, kako so so pohlepne prakse v finančnem središču prispevale k zadnji gospodarski in finančni krizi.

Letos niso podelili nagrade za udarno vest (breaking news), ker je bilo takih novic lani zvrhan koš. Odbor za podelitev nagrad je objavil le tri finaliste. To so časnik Chicago Tribune za poročanje o dveh mrtvih gasilcih v mestu, Miami Herald in El Nuevo Herald za potres na Haitiju ter Tennessean za poročanje o poplavah okoli Nashvillea v Tennesseeju.

Los Angeles Times je dobil nagrado za javno službo za razkritje in poročanje o škandalu v mestu Bell s 37.000 prebivalci, kjer se je osem javnih uslužbencev nesramno okoriščalo in si izplačevalo visoke plače. Razkritje Jeffa Gottlieba in Rubena Vivesa je privedlo do aretacij in sodnih postopkov, kasneje pa je pri poročanju sodelovalo še okoli 20 članov uredništva.

Časopis je med drugim razkril, da je imel mestni upravitelj Robert Rizzo 800.000 dolarjev plače na leto, s položajem pa se je med drugim okoriščal tudi šef policije. Plače so si priskrbeli z izdajanjem različnih taks in višanjem lokalnih davkov.

Los Angeles Times je dobil tudi Pulitzerjevo nagrado za reportažno fotografijo. Dobila jo je Barbara Davidson za vrsto fotografij na temo posledic nasilja uličnih tolp v mestu. Davidsonova je žrtve in njihove družine spremljala dve leti.

Časopis New York Times je prav tako dobil dve Pulitzerjevi nagradi. Dobil jo je gospodarski in finančni komentator David Leonhardt v kategoriji komentarjev, nagrado za mednarodno poročanje pa sta dobila Clifford Levy in Ellen Barry za vrsto prispevkov o razmerah v ruskem pravosodju.

Washington Post je dobil Pulitzerjevo nagrado za fotografijo o udarni novici, in sicer za potres na Haitiju, Chicago Sun-Times je dobil Pulitzerja v kategoriji lokalnega poročanja za zgodbe o nasilju v mestu, nagrado za uredniško karikaturo pa je dobil Mike Keefe pri časopisu Denver Post. Za uredniški komentar je odbor podelil nagrado Josephu Ragou (Wall Street Journal), ki se je posvetil reformi zdravstvenega sistema.

Nagrado za raziskovalno novinarstvo je dobila Paige St. John (Herald Tribune iz Sarasote na Floridi) za razkritje slabosti sistema zavarovanj nepremičnin na Floridi. Pulitzerja za reportažo je dobila Amy Ellis Nutt (Star-Ledger iz New Jerseyja) za poročanje o potopljeni ribiški ladji v Atlantiku.

Nagrado za kritiko je dobil Sebastian Smee (Boston Globe) za kritike na različnih umetniških področjih. V sklopu umetniških nagrad pa sta med drugim slavila Zhou Long za opero o Kitajcih ("Madame White Snake") in Ron Chernow za biografijo o bivšem ameriškem predsedniku Georgeu Washingtonu ("Washington: A Life").

Jennifer Egan je dobila nagrado za leposlovje za roman o odraščanju v digitalni dobi z naslovom "A Visit from the Goon Squad", Bruce Norris je dobil Pulitzerjevo nagrado za dramo o rasnih in razrednih delitvah v ZDA ("Clybourne Park"), Eric Foner pa je slavil v kategoriji zgodovinskega romana z opisovanjem spremenljivega odnosa predsednika Abrahama Lincolna do suženjstva ("The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery").