Investicija, ki se je v parku Škocjanske jame začela leta 2008, je sicer razdeljena na tri različne sklope. V prvem so obnovili poševno dvigalo, ki pripelje obiskovalce iz jame v Veliki dolini. Drugi del predstavlja investicija v turistično infrastrukturo v Mohorčičevi in Mariničevi jami ter Mali dolini, potekala pa je leta 2009 in 2010. Tretji del pa je investicija v obnovo kulturnega spomenika, kjer bodo do letošnjega avgusta uredili center za promocijske in kongresne dejavnosti.

Današnje otvoritve prenovljene infrastrukture sta se udeležila tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnić ter državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Viljem Pšeničny. V svojem pozdravnem nagovoru je okoljski minister poudaril, da so Škocjanske jame dokaz, da se da tudi v zavarovanih okoljih marsikaj urediti in dobro živeti.

"Parki so najvrednejši del naše narave, so naša skupna blagovna znamka, zavarovana območja pa postajajo vedno bolj pomembna razvojna prednost določenih območij, ki so sicer praviloma slabše gospodarsko in socialno razvita in se zato soočajo z demografskimi problemi," je v slavnostnem nagovoru dejal okoljski minister. Razvojne prednosti ohranjanja narave v zavarovanih območjih je največkrat težko vrednotiti, koristi pa se praviloma pokažejo na dolgi rok, je še opozoril minister Žarnić.

Pšeničny pa je poudaril, da so ljudje tisti, ki delajo projekte. Zato je dobra priprava in izpeljava vsakega projekta odvisna od zaposlenih in lokalnega prebivalstva.

Mohorčičeva in Mariničeva jama bosta obiskovalcem ponovno na ogled po skoraj 50 letih. Turistična pot skozi jami je bila urejena leta 1931, septembra 1965 pa je velika poplava odnesla del poti. Tako je postal ta del Škocjanskih jam, kjer se je prvotno začelo raziskovanje tega dela podzemnega sveta, prehoden le za redke strokovne obiskovalce podzemlja.

Investicija v ponovno vzpostavitev turistične poti skozi jami in Malo dolino je vključevala vsa dela, ki so bila potrebna za varen prehod delavcev parka Škocjanske jame in turistov. Leta 2009 je bila urejena zunanja pot do Mohorčičeve jame ter notranje poti po jami v dolžini okrog 600 metrov, postavljene so bile varnostne ograje ter napeljana električna instalacija za razsvetljavo jame. Lansko poletje pa uredili še pot po Mali dolini ter zamenjali dotrajani most v Mali dolini, kar je pomenilo kar mali gradbeni podvig.

Po besedah direktorice parka Škocjanske jame Gorane Beltram je Mohorčičeva jama za obiskovalce zanimiva predvsem zaradi ponora reke Reke v podzemlje. Možnost ogleda tega dela jam pomeni dodatno turistično ponudbo parka ter obenem tudi zmanjšanje obremenjenosti obremenjenosti obstoječe turistične poti skozi Škocjanske jame. Ogled bo mogoč od pomladi do jeseni, ko to dopuščajo vodne in vremenske razmere, saj je po pretoku reke Reke nad 7 metrov na sekundo ta del jame poplavljen.