"V tem smislu se zdi čiščenje gradbene panoge na tiste, ki so sposobni slediti razvojnim izzivom, in na tiste, ki se zanašajo na stare poslovne modele, nujno," je Pahor dejal na novinarski konferenci po seji vlade. A ne moremo mirno opazovati težav, s katerimi se soočajo vsi, je dodal.

Pahor je spomnil, da se je v sredo s predstavniki panoge sestal na delovnem posvetu o izrednih razmerah v gradbeništvu in morebitnih izrednih ukrepih vlade za sanacijo nastalih razmer. V tednu dni naj bi svoje pričakovanja do vlade za ukrepanje na tem področju pripravila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), je dejal.

Podizvajalci velikih gradbenih podjetij že nekaj časa opozarjajo na veliko stisko; kot je v sredo na omenjenem posvetu povedal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar, so obremenjeni z okoli 600 do 700 milijoni evrov dolga v insolvenčnih postopkih. Pri tem je izpostavil dva primera - pomursko avtocesto in Celovške dvore.

Vlada se je sicer danes seznanila s poročilom o opravljenih aktivnostih za izvedbo predlogov ukrepov lani jeseni ustanovljene delovne skupine za pripravo ukrepov za sanacijo gradbeništva. Poročilo ugotavlja, da pri vseh predlogih ukrepov potekajo aktivnosti za njihovo izvedbo.

Tako je bilo objavljenih več javnih pozivov na področju energetske sanacije stavb, v pripravi so tudi štirje novi javni razpisi za učinkovito prenovo javne razsvetljave ter za energetsko sanacijo socialnih domov, srednjih in visokih šol ter dijaških in študentskih domov.

Na področju izgradnje velikih infrastrukturnih projektov potekajo aktivnosti za pospešitev projektov na področju energetike, prometa in zdravstva. Vlada bo sofinancirala nastope gradbenih podjetij na sejmih v tujini in obiske gospodarskih delegacij v tujini. Prav tako je predvideno sofinanciranje promocijskih gradiv in brošur o gradbenem sektorju za tujo poslovno javnost, potekajo tudi aktivnosti v zvezi s sodelovanjem slovenskih podjetij pri projektu zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014.

Vlada je predlagala spremembe zakona o graditvi objektov, namenjene zoženju možnosti gradnje v lastni režiji, DZ je sprejel tudi tri zakone, s katerimi naj bi zajezili plačilno nedisciplino. Načrtovan je tudi poostren inšpekcijski nadzor z namenom odkrivanja dela na črno in ustanavljanja slamnatih podjetij.