Večina živali v zavetiščih sodi pod oznako nezaželenih mladičev, torej se gre predvsem za 'sanacijo' problema nezaželenih mladičev. Po Zakonu o zaščiti živali mora vsak skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.

Sterilizacija je operativen poseg, pri katerem samici odstranijo jajčnike ali jajčnike in maternico. Kastracija je poseg, pri katerem samcu operativno odstranijo testise, mošnja pa ostane nedotaknjena. Poseg opravijo veterinarji in po dnevu ali dveh je žival že povsem čila.

Biološka dejstva so naslednja: mačke imajo lahko letno tri, psice pa dve legli, pri čemer pa je lahko pri obeh v leglu tudi po devet mladičev. Ob upoštevanju zakona, ki prepoveduje uboj zdravih živali, in ob predpostavki, da bomo storili vse, da bo posamezna žival dolgo in srečno živela, je nemogoče, da bi lahko oddali vse živali.

Razlogi za sterilizacijo in kastracijo

1. Parjenje je težko preprečiti

Psice se gonijo približno dvakrat letno, ciklus traja 21 dni. Mačke se gonijo trikrat ali štirikrat letno, ciklus traja 6 do 7 dni. Če se samica ne spari, se lahko gonitev kar nadaljuje v naslednjo. Samci zavohajo samico tudi do 3 km daleč in naredijo vse, da pridejo do nje. Če niso kastrirani, se namreč gonijo vsakič, ko zavohajo gonečo se samico. Zelo težko je parjenje fizično preprečiti.

2. Preveliko število živali

Zaradi prevelikega števila živali je v Sloveniji vsako leto zavrženih več kot 4000 psov in mačk. Mnogi teh najdenčkov žalostno končajo (prometne nesreče, evtanazije zaradi gneče v zavetiščih...).

Seveda je lepo opazovati pasjo ali mačjo mamico, ki skrbno neguje svoje otroke, njihovo ljubko kobacanje ipd. A del romantike se izgubi že, ko začnemo razmišljati o tem, kako tem mladičem poiskati ustrezen dom. Ko pa se vprašamo, kako to storiti za več kot tisoč živali letno, se očaranost nad kosmato družinico umakne občutku odgovornosti.

3. Pozitiven vpliv na vedenje

Sterilizirane in kastrirane živali se manj pogosto potepajo oziroma izgubijo. Manj pogosto se tudi pretepajo. So bolj zadovoljne doma in bolj predane. Kastrirani samci ponavadi manj označujejo svoj teren.

4. Pozitiven vpliv na zdravje

Pri steriliziranih samicah ni možnosti, da bi zbolele za vnetjem rodil, ki je lahko življenjsko nevarno; po sterilizaciji tudi ni nobene možnosti, da bi zbolele za rakom na maternici. Občutno se zmanjša tudi verjetnost raka na seskih. Kastrirani samci praviloma ne obolevajo za rakom na prostati in modih.

S sterilizacijo in kastracijo žival zaščitimo tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Psi so med parjenjem izpostavljeni okužbam z bakterijami, ki se lahko razvijejo v zelo neprijetna vnetja sečil. Pri mačkah so spolno prenosljive bolezni mnogo hujše.

5. Manjša verjetnost, da bo vašega kosmatinca kdo povozil

Mnoge živali v obdobju parjenja zbežijo od doma. Zaradi ''zaljubljene'' zaslepljenosti žal večkrat končajo pod avtomobilskimi gumami. Če se želite izogniti stroškom veterinarske oskrbe za svojega povoženega ljubljenčka oziroma pogledu na njegovo zmrcvarjeno truplo, razmislite o sterilizaciji in kastraciji.

Teoretično lahko en samec in ena samica skupaj s svojim potomstvom v sedmih letih proizvedeta 420.000 mačk. (Foto: Petra Mohar)

Zmotna prepričanja

1. Moj ljubljenček se bo zredil in postal len.

S pravo količino hrane in gibanja se to ne bo zgodilo.

2. Boljše je, da ima samica vsaj enkrat mladiče.

Raziskave kažejo, da so samice, ki so sterilizirane pred prvo gonitvijo, bolj zdrave. Sterilizirane samice pa niso tako izčrpane zaradi neprestanega parjenja in kotitev.

3. Sterilizirani in kastrirani psi niso dobri čuvaji.

Sterilizacija in kastracija ne vplivata na nagonsko čuvanje doma in družine. Na osebnost psa bolj vplivata dednost in okolje kot spolni hormoni.

4. Moj ljubljenček je čistokrven, rad bi mladičke.

Resna vzreja zahteva mnogo časa, znanja in prinaša veliko stroškov. Največji strošek predstavlja zagotovo skrb za zdravje matere, očeta in potomcev (slikanje kolkov in komolcev, vzrejni pregled, razstavljanje, cepljenja itd.).

Zaradi tega vam priporočamo, da pasemskega mladička kupite pri resnih vzrediteljih in se sami z vzrejo ne ukvarjate, če za to nimate pogojev in nujno potrebnega znanja. Če pa želite ''le'' pasemsko žival brez rodovnika, se bo slej kot prej znašla kakšna tudi v zavetišču.

5. Sterilizacija in kastracija sta prevelik strošek.

Stroški sterilizacije so majhni v primerjavi s stroški hranjenja in vzreje mladičev.

6. Užitek pri parjenju

Marsikdo zmotno pripisuje živalim med parjenjem podobne užitke in čustvena stanja, kakor jih ob spolnosti doživljamo ljudje. Pri živalih je parjenje gensko določeno nagonsko vedenje, ki ga ne spremlja ekstatični užitek. V nekaterih primerih je paritev lahko neprijetna ali celo boleča. S sterilizacijo in kastracijo živali odvzamemo nagon po parjenju, zato ne čuti prikrajšanosti ali frustracije. Če pa se žival goni in ji preprečujemo parjenje, ji s tem povzročamo velik stres in frustracijo.

Pomemben je nadzor novih skotitev

Če bi bilo več steriliziranih in kastriranih živali, bi bilo manj mladičev in s tem dovolj posvojiteljev za vse novoskotene živali. Te bi lastniki oddajali najprimernejšim posvojiteljem. Če bi se kasneje zgodilo, da bi žival morala menjati dom, bi bilo več interesentov in zavetišča ne bi bila zadnja postaja na njihovi poti.

Sedaj je zaradi prevelikega števila živali težko oddati celo mladiče, kaj šele starejše živali. Zato ljudje večinoma niso preveč ''izbirčni'' in živali oddajajo tudi manj primernim posvojiteljem. Mnoge žalostne zgodbe so posledica ravno takšnega ravnanja.

Ob pomladanskem času je skrajni čas, da tudi vi sterilizirate oz. kastrirate svojo hišno žival in tako preprečite njihovo nekontrolirano razmnoževanje.