Kot je za STA povedal Čander, vseh projektov, ki so bili odobreni lani, niso mogli potrditi, ali zaradi njihovega neujemanja s splošnim programskim konceptom EPK ali pa zaradi pomanjkanja denarja.

Avtorjem odobrenih projektov so v teh dneh poslali predloge za koprodukcijske vložke, zdaj pa se z njimi usklajujejo o končni obliki sodelovanja. Za te projekte naj bi letos in prihodnje leto namenili skupno okoli pet milijonov evrov.

Nekateri producenti s ponujenim finančnim vložkom niso zadovoljni, a Čander pravi, da vsem željam niso mogli ugoditi. "Finančne želje so bile bistveno preobsežne, a v usklajevanju prihajamo do zelo realnih stvari," je dejal.

Poleg projektov, ki jih je oktobra lani izbrala prejšnja uprava pod vodstvom vršilca dolžnosti programskega direktorja Aleša Novaka, bo program EPK obsegal še projekte, ki so se zavodu Maribor 2012 predstavili na marčevskih dnevih odprtih vrat. Avtorjem, ki so se uvrstili v ožji izbor, bodo v teh dneh poslali pozive za oddajo elaboratov z natančno finančno, produkcijsko in vsebinsko opredelitvijo projektov. Dokončno naj bi projekte odobrili maja ali junija.

Vzporedno se zavod Maribor 2012 dogovarja za mednarodno produkcijo. Po Čandrovih besedah so med drugim dosegli dogovor s Forumom slovanskih kultur za nastop simfoničnega orkestra iz Rusije, najverjetneje iz Bolšoj teatra, s solisti iz balkanskih držav ter za gostovanje Zagrebške filharmonije in Dunajske opere v Mariboru.

"Če se dokončno uredi delovanje zavoda, realno zagotovi finančni okvir in razjasnijo možne lokacije, lahko zagotovim, da bom do konca junija dal na mizo glavnino programa, septembra pa še dokončno verzijo," je zatrdil Čander. "To je zelo lep rezultat, če se zavedamo, da so v Turkuju, kjer so pet let pripravljali program, zadnje korekture vlekli še decembra lani."