Prihodnji teden se bo začel prvi krog pogovorov z vsemi, ki so na razpis poslali ponudbo. Gre za dva razpisa - razpis za finančnega svetovalca in razpis za pravnega svetovalca. Odločitev o tem, kdo bo na razpisih izbran, bo sprejeta predvidoma do konca aprila, je za STA danes povedal glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič.

Adria Airways se je znašla v hudih finančnih težavah. Njen dolg do bank znaša po informacijah STA okoli 70, 80 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 20 milijonov evrov. V družbi skušajo zato najti ustreznega strateškega partnerja, pri čemer se med najverjetnejšimi potencialnimi kandidati omenja nemško Lufthanso.

Vodstvo družbe je sicer bankam upnicam marca posredovalo osnutek dopolnjenega načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe ter odpovedalo obstoječe kolektivne pogodbe in predložilo predlog nove kolektivne pogodbe.

Združenje kabinskega osebja zavrnilo odpoved kolektivne pogodbe v Adrii

Sindikat Združenje kabinskega osebja posadk letal Slovenije - ta združuje večino članov kabinskega osebja, ki so zaposleni v Adrii Airways - je zavrnil odpoved kolektivne pogodbe, za katero se je vodstvo Adrie odločilo 11. marca. Sindikat je odpoved pogodbe zavrnil, ker da ni v skladu z veljavnimi določbami zakona o kolektivnih pogodbah.

Za člane kabinskega osebja prav tako ni sprejemljiv predlog nove kolektivne pogodbe, ki ga je vodstvo družbe predstavilo 11. marca, "saj so v njem številne določbe, ki so v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih, ter pravno nerazumljiva besedila", so zapisali v sporočilu za javnost.

Sindikat je vodstvo edinega slovenskega letalskega prevoznika pozval, naj spoštuje zakon in naj v čim krajšem času resno pristopi k odpravi vseh nepravilnosti in s tem ustvari zdrave temelje za začetek pogajanj.

Vodstvo Adrie Airways se je danes že sestalo z vsemi štirimi sindikati v družbi. Kot je za STA povedal glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič, so vsi sindikati podali pisne odgovore na predlog nove kolektivne pogodbe, ki jih vodstvo družbe še ni preučilo, bo pa na njih pisno odgovorilo.

Vsi sindikati so sicer izrazili nezadovoljstvo s predlogom nove pogodbe. "Ne glede na to so vsi sindikati zagotovili, da se želijo pogajati in da so spremembe potrebne," je povedal Boštjančič. Znova se bodo sestali konec aprila, do sklenitve nove pogodbe pa v veljavi ostajajo obstoječe kolektivne pogodbe.

Adria Airways se je znašla v hudih finančnih težavah. Njen dolg do bank znaša po informacijah STA okoli 70, 80 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 20 milijonov evrov. Novo vodstvo družbe je zato bankam upnicam 11. marca posredovalo osnutek dopolnjenega načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe ter odpovedalo obstoječe kolektivne pogodbe in predložilo predlog nove kolektivne pogodbe.