Če bi se Pahor odločil, da mora DeSUS iz koalicije, Erjavec napoveduje, da bodo v stranki to odločitev spoštovali. Premier se namreč lahko "vsak trenutek" odloči, da pot nadaljuje brez DeSUS in z manjšinsko vlado. "Ampak glede na podporo, ki jo ima, je vlada že tako ali tako manjšinska," je dejal Erjavec pred sestankom predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin.

Erjavcu bi se Pahorjev odhod po zaupnico zdel "umestna politična poteza", da sploh vidi, kakšno podporo ima znotraj koalicije, sploh, če Pahor še vedno meni, da je pokojninska reforma dobra in namerava pri njej vztrajati. Glasovanje poslancev DeSUS glede zaupnice vlade je zelo odvisno od tega, kako bi se dogovorili glede pokojninske reforme, je še pojasnil Erjavec.

Če bo namreč Pahor vztrajal pri teh reformah, bo doživel maja ali junija še en hladen tuš, je menil predsednik DeSUS. In če bo rezultat na naslednjih referendumih isti, kot je bil v nedeljo, je po Erjavčevih besedah vprašanje, ali je smiselno vztrajati še eno leto. Na vprašanje, kaj bo DeSUS storil, če Pahor ne gre po zaupnico v državni zbor, je Erjavec odgovoril, da bo potem "prišlo do totalnega kolapsa".

Predsednik je premiera poleg tega danes obvestil, da minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ni minister stranke upokojencev, kljub temu da je iz kvote stranke. V DeSUS so se namreč odločili, da se Svetliku odpovejo.

Svetlik: Erjavec je vsako priložnost izrabi za lastno promocijo

"Erjavec je karierni politik, ki brez obzira izrabi vsako priložnost za lastno promocijo," pa se je na Erjavčeve pozive odzval Svetlik. Tako po njegovem mnenju želi tudi iz neuspeha referenduma o malem delu, ki ga je sicer zelo medlo podprl, kovati korist zase. Svetlik še opozarja, da se predsednik DeSUS verjetno že pripravlja na kampanjo proti pokojninskemu zakonu, ki mu ne nasprotuje iz vsebinskih razlogov, pač pa zato, ker mu vlada ni mogla ugoditi pri zahtevi, da bi upokojenci v varčevalnem programu sodelovali manj kot drugi prebivalci.

Sicer pa Svetlik, kot je za STA zapisal v odzivu, Erjavca ne ogroža, le strokovnih presoj ne želi podrejati njegovim političnim načrtom. "Simptomatično je tudi, da govori o sklepu stranke, še preden se je na to temo sestal njen izvršilni odbor," pa Svetlik še ocenjuje Erjavčeve izjave.

Golobič: Ideje služijo samopromociji

Za predsednika Zares Gregorja Golobiča "ideje o tem", da se gre po zaupnico, služijo samopromociji. Po njegovem prepričanju, bi moral Erjavec povedati, ali bodo podprli zaupnico vladi ali ne. In če jo bodo podprli, potem je ta poziv za Golobiča "teater". "Teater smo videli pri Janezu Janši, ko je leto pred volitvami šel po tako izpiljeno, teatralično, cirkusantsko zaupnico, ki ni služila ničemur. Ali ima to Erjavec v glavi? Morda," je še povedal Golobič.

Če pa ima Erjavec namen glasovati proti zaupnici vladi, potem bi bilo po Golobičevih besedah korektno, da kot koalicijski partner svoje ministre "potegne iz vlade" in da izstopijo iz koalicije. Predčasne volitve za Golobiča niso rešitev, je pa opozoril, da so spremembe potrebne, saj že sedaj "ta država živi na kredit".

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je menil, da je glasovanje o zaupnici ena od političnih možnosti, vendar je treba počakati, da se to predlaga. Prepričan je, da "bo tisti, ki mu bo to predlagano, znal odločiti".

Žerjav: Vlada mora sama razmisliti o racionalnosti svojega vladanja

Vlada mora razmisliti o racionalnosti svojega vladanja in odgovoriti na vprašanje, ali je racionalno, da ob nizki javnomnenjski podpori nadaljuje z vztrajanjem pri upravljanju države in pripravi reform, s katerimi že predolgo zamuja, meni predsednik SLS Radovan Žerjav ob pozivu DeSUS, naj vlada svojo podporo v DZ preveri z zaupnico.

Rezultat nedeljskega referenduma o zakonu o malem delu je jasen dokaz, da ljudje sedanje vlade ne podpirajo, in po mnenju SLS ni racionalno, da bi vlada po "ta ponavljajoči negativni odgovor hodila še na vse prihodnje referendume, kjer je pričakovati še druge zavrnitve slabih vladnih zakonov".

"Slovenija v tem trenutku potrebuje vlado, ki bo kredibilna, enotna in operativna ter bo lahko sprejemala in tudi izvedla reforme, ki so nujne," pravi Radovan Žerjav, ki opozarja, da koalicija še sama pri sebi ni enotna pri ključnih reformah, pri čemer je SLS napovedala svojo konstruktivnost.

Vladna koalicija naj prevzame vsaj to odgovornost, da državljanom in v dobro države omogoči čimprejšnje predčasne volitve na način, da vsa koalicija dogovorno vloži in podpre predlog za predčasne volitve, meni Žerjav.

V Slovenski demokratski mladini (SDM), podmladku SDS, pa pozivajo ministra za delo Ivana Svetlika, da premisli o posledicah "svojega slabega usklajevanja ter sprejemanja zakona o malem delu". Še bolj pa se čudijo zadnjim njegovim izjavam, da se "ob padcu zakona o malem delu postavlja vprašanje, ali bo dovolj denarja za štipendije v okviru novega štipendijskega zakona". Zato v SDM Svetlika pozivajo, da odstopi, če ne bo zagotovil zadostnih finančnih sredstev za štipendije, so zapisali v izjavi za javnost.

Erjavec želi glasovanje o zaupnici Pahorjevi vladi in menjavo kakšnega ministra

V DeSUS ocenjujejo, da je rezultat referenduma o zakonu o malem delu slab in kaže, da vlada "praktično nima podpore". Predsednik stranke Karl Erjavec je zato napovedal, da bo premiera Boruta Pahorja pozval, naj gre po zaupnico v parlament. O tem naj bi v koaliciji razpravljali na sestanku danes ob 14. uri.

Če želi vlada nov zagon, mora predsednik vlade iti po zaupnico v državni zbor in morda ob tej zaupnici tudi predlagati kakšnega novega ministra, je prepričan Erjavec. Kot je pojasnil, si ne predstavlja, da bi se lahko denimo minister za delo Ivan Svetlik ob morebitnem ponovnem odprtju pokojninske zakonodaje uspešno pogajal s sindikalisti.

"Menimo, da je to en način, da si vlada nazaj pridobi nekaj zaupanja," je dejal Erjavec. Opomnil je, da je Pahor tudi sam povedal, da rezultat referenduma "ni samo ne zakonu ampak je tudi izraz nezadovoljstva z delom vlade".

Na vprašanje, kako bi v DeSUS glasovali ob morebitnem glasovanju o zaupnici premieru, je Erjavec dejal, da je to še prezgodaj reči in da je odvisno tudi od tega, kakšne spremembe bi predlagal v vladi.

Premier se je odzval na poziv Karla Erjavca, da bi minister za delo Ivan Svetlik moral odstopiti. "Ne bom sprejel odstopa, tudi če bi me prosil. Ne mislim na Karla Erjavca," je odvrnil Pahor.

Da se bodo predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin ob 14. uri sestali na delovnem sestanku, so potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

Pokojninska reforma je nujna za povečanje konkurenčnosti

Pahor se ni strinjal z Janezom Janšo, da pokojninska reforma ni nujna za povečanje konkurenčnosti. Ob tem je še opozoril, da samo zamenjava vlade ne bo rešila težav Slovenije. "Samo v paradoksalni situaciji, ljudje so nezadovoljni s stanje in hkrati nasprotujejo spremembam, ki to stanje urejajo", je po seji vlade dejal predsednik vlade.

Borut Pahor je še pojasnil, da bo šla pokojninska reforma na referendum takšna kot je, saj je po njegovih besedah nemogoče sprejeti kakšen kompromis, ki ne bi bil zgolj kozmetičnem popravek. Premier se je še vprašal, če bi bile predlagane spremembe bolj uspešne, če bi imela vlada večjo podporo. "Izkušnje iz preteklosti tega ne kažejo. Če je recept za rešitev tega, da bo javnost bolj naklonjena reformam, odstop vlade, potem je rešitev dokaj enostavna in smo lahko pomirjeni glede prihodnosti. Kaj pa če ljudje ne podpirajo sprememb," si je z vprašanjem odgovoril Pahor.

Na vprašanje, ali bo vezal vprašanje zaupnice vladi na izid referenduma o pokojninski reformi je odgovoril, da bi bilo skrajno neodgovorno, če bi vezal vprašanje zaupanja v vlado na vprašanje smiselnosti pokojninske reforme.