Znanstveniki so pred tem verjeli, da človeški možgani niso sposobni razvijati sivih celic v kratkem obdobju, a raziskave so pokazale, da so odrasli sposobni hitro nadgraditi sive celice s preprostimi nalogami, ki bi jih lahko rešili že zelo mladi otroci.

Prelomno odkritje bi lahko tlakovalo pot vrsti novih terapij za možganske motnje, za katere so zdravniki pred tem menili, da niso odpravljive.

"Naše odkritje kaže, da so odrasli možgani precej bolj plastični, kot se je pred tem verjelo,“ je povedal Li-Hai Tan, kognitivni nevroznanstvenik z Univerze v Hong Kongu za LiveScience.

"Zelo smo navdušeni nad odkritjem, ker menimo, da ponuja upanje odraslim z razvojnimi motnjami možganov. S primernimi interventnimi strategijami bi odrasli možgani še vedno lahko hitro razvili strukture za pridobivanje veščin. To bo dobrodošlo tolažilo za mnoge družine.“

Raziskovalci že dolgo vedo, da so možgani mladih otrok zmožni hitre rasti. V zadnjih letih pa so raziskave pokazale, da so tudi odrasli možgani relativno spremenljivi in sposobni razvijati sive celice po večtedenskih vajah. Še nikdar pa zdravniki niso vedeli, da se učinkovitost človeških možganov lahko izboljša v tako kratkem času.