V dokumentarno-portretnem filmu, ki je posnet v slogu novinarskega poročanja, je ekipa informativnega programa TV Slovenija največ prostora namenila najpomembnejšemu obdobju v Gustinčičevi dolgoletni novinarski karieri - t.i. ameriškemu obdobju poročanja iz New Yorka. Tam je bil 14 let dopisnik beograjske Politike, redno pa se je iz studia Združenih narodov oglašal tudi za takratno TV Ljubljana.

V filmu poleg Gustinčiča spregovorijo njegovi nekdanji sodelavci s časopisne hiše Politika v Beogradu, novinarski kolegi, sodelavci in prijatelji iz Slovenije ter sin Andrej, ki razkrije predvsem nekatere podrobnosti iz sicer malo znanega Gustinčičevega zasebnega življenja.

Ekipa, ki je posnela film, novinarka in scenaristka Polona Fijavž, režiser Boštjan Mašera, direktor fotografije in snemalec Aleš Živec, montažer Goran Babič in Sašo Kalan, ki je poskrbel za glasbeno opremo, je skušala izluščiti, od kod izvirata edinstvena politična domišljija in dvoumnost poročanja novinarja z najdaljšim, 70-letnim stažem v slovenskem medijskem prostoru, so sporočili z RTV Slovenija.