Največ prostora je v filmu namenjenega njegovemu t. i. "ameriškemu obdobju" poročanja iz New Yorka, kjer je bil 14 let dopisnik beograjske Politike, redno pa se je iz studia Združenih narodov oglašal tudi za takratno TV Ljubljana. Dokumentarni film z naslovom 20. stoletje Jurija Gustinčiča bo na sporedu jutri na prvem programu nacionalne telelevizije ob 20.00 uri.

"Danes je zame zelo kompliciran dan, tako kompliciran, da sem se večkrat vprašal, ali ne bi bilo bolje, da za nekaj dni izginem," je ob včerajšnji predpremierni projekciji dokumentarnega filma 20. stoletje povedal starosta jugoslovanskega in slovenskega novinarstva, 90-letni Jurij Gustinčič.

Kot piše brezplačnik Žurnal24, je Gustinčič v Kinodvoru, kjer si je dokumentarec med drugim ogledal tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, dejal, da je pretresen, da se je zbralo toliko ljudi in da tako mislijo o njem in poudaril, da sam o sebi nima tako visokega mnenja. Povedal je še, da če se ozre nazaj, se najraje spominja tistih trenutkov, ko je o kakšni osebnosti, ki so jo zelo povzdigovali, malce podvomil, in nasprotno. In s tem stališčem do sveta in življenja se bo tudi poslovil.

Kot piše brezplačnik, je film, ki ga je Filli opisal kot učna ura profesionalnega novinarstva, iz katerega bodo črpale znanje tudi prihodnje generacije, Lombergar pa kot lep primer tega, kako se je Jurij Gustinčič zarisal v čas, režirala Polona Fijavž, s katero Gustinčič v zunanjepolitični redakciji sodeluje že kakšnih deset let.

Avtorica 80-minutnega dokumentarca največ pozornosti namenja njegovemu sodelovanju z beograjsko Politiko, za katero je pisal 14 let. Eden največjih slovenskih novinarjev pravi, da je Polona našla neke njegove članke, ki se jih sploh ne spominja več in ki jih je čital, kakor da čita nekega tujega avtorja.