Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Zorko, imajo v Pivovarni Laško po tem, ko so za 23,34-odstotni delež v Mercatorju prejeli tri ponudbe (hrvaški Agrokor ter sklada Mid Europa Partners in Warburg Pincus), skoraj že pripravljen osnutek pogodbe z Agrokorjem.

"Naknadno, 1. aprila, pa sem prejel poziv o skupnem nastopu. Skoraj že imamo pripravljen 'draft' pogodbe za Agrokor, kar smo zaupali našemu strokovnemu inštitutu, Novi Ljubljanski banki (NLB), ki nam te stvari pripravlja," pravi Zorko. Dodaja, da je poziv k skupnemu nastopu "nov moment", ki pa ga tudi resno proučujejo.

K proučitvi možnosti za prodajo večinskega paketa Mercatorja je minuli četrtek lastnike - Pivovarno Laško ter NLB, Unicredit banko Slovenija, Novo Kreditno banko Maribor, Gorenjsko banko, Abanko, Banko Koper in Hypo Alpe-Adria - pozvala uprava Mercatorja.

Po Zorkovih besedah sporazum o skupnem nastopu pri prodaji Mercatorja pripravlja NLB. Predlog je zanj sprejemljiv, če bo prišlo dovolj hitro do dogovora z bankami, in sicer da finančno usposobijo Pivovarno Laško in upravi omogočijo sanacijo skupine.

Zato želi od bank "čvrsto obvezo po sanaciji skupine do momenta prodaje Mercatorja in prilivov, ki bodo iz tega naslova prišli". Zorko pričakuje, da se bodo z bankami dogovorili v tem tednu.

Hočevarjeva: Skupina je v ključni točki finančne sanacije

"Skupina je v ključni točki finančne sanacije," je poudarila nova članica uprave pivovarne, zadolžena za finance, Mirjam Hočevar. Dodala je, da imajo "napeljane vse postopke dezinvestiranja, kar so banke postavile kot pogoj za izpeljavo reprograma v družbah skupine Laško" ter da bodo "v nadaljevanju pomembne tudi odločitve nadzornega sveta in seveda bank upnic".

Glede dokapitalizacije je Zorko dejal, da je po slabitvi bilanc potrebna, da pa jo je treba gledati v povezavi z reprogramom - daljši kot je reprogram, lažja je oblika dokapitalizacije, pravi. Ugibanj o tem, kdo bi lahko pri dokapitalizaciji sodeloval, ni želel komentirati.

Zorko sicer pravi, da imajo pri sanaciji skupine "kar nekaj preprek" in da želijo nekateri "destabilizirati" skupino, na kar da med drugim kaže anonimno pismo iz minulega tedna.

Po odstopih minuli teden ima nadzorni svet pivovarne tri člane, a družba normalno deluje, je zatrdil Zorko. Glede odstopov nadzornikov je dejal, da je "danes verjetno najlaže zapustiti barko, ker smo pred hudimi odgovornostmi, drugo pa je stati pokončno in izpeljati tisto, kar je naša naloga".

V četrtek je zaradi različnih pogledov na imenovanje Hočevarjeve kot predsednik in član nadzornega sveta odstopil Marjan Mačkošek, v petek pa tudi predstavnik zaposlenih Andrej Kebe, ki je svoj odhod napovedal že marca. Kebe je odstopil iz zdravstvenih razlogov, je bil pa "timing" odstopa neprimeren, meni Zorko.

Zatrdil je, da je bilo imenovanje Hočevarjeve v upravo Pivovarne Laško izpeljano "korektno" in da želi ob sebi ljudi, ki jim lahko zaupa in so pripravljeni prevzeti odgovornost.

Predsednik uprave Pivovarne Laško je banke, ki so največje lastnice družbe, danes pozval, naj za imenovanje na skupščini, ki bo predvidoma konec junija, pravočasno predlagajo nove člane nadzornega sveta. "To mesto naj zapolnijo s člani uprav bank, s tistimi, ki jim zaupajo, ne pa z nekimi 'prijatelji' - pa ne govorim nič konkretnega -, ki so samo posredniki informacij brez odgovornosti do lastnikov," je dodal Zorko.

Podpredsednik sveta delavcev Pivovarne Laško Bojan Cizej je povedal, da so bili v svetu delavcev z Zorkovimi pojasnili na današnjem sestanku zadovoljni. Svet delavcev bo po njegovih besedah v prihodnjih dneh v nadzorni svet imenoval nova predstavnika delavcev.

Zorko zaposlenim predstavil vizijo vodenja skupine Pivovarna Laško

Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko se je danes sestal s predstavniki sveta delavcev družbe in jim predstavil svojo vizijo vodenja skupine Pivovarna Laško. Dogodki minulega tedna so med zaposlene vnesli precej nemira oz. se je skušal ustvariti vtis, da je zaradi imenovanja nove članice uprave nastal spor med zaposlenimi, so sporočili iz pivovarne.

Zorko je na srečanju pojasnil, zakaj se je odločil nadzornemu svetu na četrtkovi seji za članico uprave namesto Roberta Šege predlagati dolgoletno finančnico Pivovarne Union Mirjam Hočevar. Po Zorkovi oceni je Hočevarjeva zaupanja vredna sodelavka, s katero sodelujeta že skoraj desetletje, s svojim dosedanjim delom pa je dokazala, da je njeno poslanstvo delati izključno v dobro vseh podjetij skupine Pivovarna Laško, so danes sporočili iz laške pivovarne.

Prvi mož Pivovarne Laško je predstavnike sveta delavcev tudi opozoril, da vsa podjetja skupine delijo usodo, zato je popolnoma nepomembno, v katerem od podjetij so posamezniki zaposleni. "Moji edini kriteriji pri izbiri vseh sodelavcev so znanje, zavezanost viziji in vrednotam skupine ter zaupanje. V tem času je pomembno, da uprava skupine ter druge strukture v vseh podjetjih delujejo v popolni sestavi ter da smo glede strateških odločitev usklajeni," je dejal Zorko.

Nadzorni svet lahko normalno deluje

V Pivovarni Laško navajajo, da kljub odstopu predsednika nadzornega sveta družbe Marjana Mačkoška in predstavnika delavcev v nadzornem svetu Andreja Kebeta nadzorni svet lahko normalno deluje tudi v sedanji sestavi. Uprava sicer meni, da je za stabilno delovanje družbe pomembno, da nadzorni svet deluje v popolni sestavi. To je odgovornost tako predstavnikov zaposlenih kot predstavnikov kapitala.

Predstavniki sveta delavcev so na srečanju izrazili upanje, da bodo v prihodnje hitreje dobivali informacije glede pomembnejših odločitev, saj so razmere zaskrbljujoče.