Drnovšek Olupova je izpostavila, da so znotraj terciarja uspeli uvesti nove metode in nove načine zdravljenja, ki ga sicer brez lastnega razvoja in raziskav ne bi mogli. Sredstva, ki jih imajo na voljo za nabavo novih aparatur in zdravil, so namreč premajhna, da bi sledili razvoju medicine v svetu, je opozorila.

Tako je lani v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana potekalo 220 raziskovalnih projektov, v skupni vrednosti slabih devet milijonov evrov. Od tega so zaključili 117 projektov, ostali pa se nadaljujejo v prihodnjem letu. Letos so za financiranje prijavili 350 raziskovalnih projektov. Strokovna direktorica je tudi ponosna na število objav v strokovnih revijah njihovih zaposlenih.

Na kirurški kliniki so jeseni lani kot prvi na svetu uporabili žilni robot, ki je prvi pravi robot v zgodovini robotskih posegov pri bolnikih, je izpostavil predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak. Kot je pojasnil, so bili vsi ostali roboti do sedaj le posnemovalci človeških rok, medtem ko ta deluje bolj kot video igrica - avtomatsko s pritiski na gumbe.

Kot večji dosežek na področju kirurgije je omenil tudi prenos oživčenih mišic, kar lahko bistveno zmanjša invalidnost poškodovanca oz. bolnika.

Na kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo kirurške klinike so uvedli minimalno invazivne metode za zdravljenje bolezni želodca, debelega črevesa, trebušne slinavke in jeter.

V zadnjem letu se je povečalo tudi število presaditev organov povečalo, in sicer za 29 odstotkov. Opravili so 43 multiorganskih odvzemov pri umrlih darovalcih, 23 presaditev jeter, 19 presaditev srca, 61 presaditev ledvic, 108 presaditev kostnega mozga, 72 roženic in eno presaditev trebušne slinavke ter ledvice.

UKC Ljubljana je lani po navedbah Drnovšek Olupove veliko pozornosti namenil zviševanju kakovosti in varnosti obravnave bolnikov. Tako so pripravili 60 kliničnih poti in 54 smernic po enotni metodologiji. Tako je bilo v klinično prakso že uvedenih 15 kliničnih poti in 33 smernic, ostale so v izvedbeni pripravi.

Sicer pa so v UKC Ljubljana lani obravnavali milijon bolnikov, hospitaliziranih je bilo več kot 100.000 bolnikov.