Gandhi naj bi Kallenbachu ob neki priložnosti dejal: "Popolnoma si prevzel nadzor nad mojim telesom. To je suženjstvo s pridihom maščevanja."

Kallenbach se je rodil v Nemčiji, vendar se je preselil v Južnoafriško republiko, kjer je postal bogat arhitekt. V JAR je takrat delal tudi Gandhi in s Kallenbachom sta postala tesna prijatelja. Skupaj sta živela dve leti, v hiši, ki jo je zgradil Kallenbach, zaobljubila pa sta se tudi, da bosta drug drugemu dala "več ljubezni, in še več ljubezni … ljubezni, za katero upata, da je svet še ni videl."

Te nenavadne trditve so zapisane v novi biografiji Gandhija, ki jo je napisal Joseph Lelyveld. Knjiga se imenuje "Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India" (Velika duša: Mahatma Gandhi in njegov boj za Indijo).

Pustil ženo in zaživel z moškim

Gandhi se je pri trinajstih letih poročil s štirinajstletno Kasturbai Makhanji, s katero sta imela štiri otroke. Leta 1908 sta se razšla, da bi Gandhi lahko zaživel s Kallenbachom, piše v knjigi. Nemcu naj bi Gandhi ob neki priložnosti napisal: "Tvoj portret (edini) stoji na kaminu v moji spalnici. Kamin je nasproti moje postelje." Čeprav ni točno jasno zakaj, je Gandhi napisal tudi, da ga vazelin in volna "neprestano spominjata" na Kallenbacha.

Sebi je nadel vzdevek "zgornji dom", svojemu ljubimcu pa "spodnji dom“, prisegel pa naj bi tudi, da "ne bo nikoli več poželjivo pogledal nobene ženske". Kasneje naj bi mu glede na biografijo tudi povedal, da si ne more "zamisliti nobene tako grde stvari, kot je spolni odnos med moškim in žensko".

Razšla sta se leta 1914, ko se je Gandhi vrnil v Indijo – Kallenbach v Indijo ni smel zaradi prve svetovne vojne, vendar pa sta ostala v stikih prek pisem. Še leta 1933 je Gandhi Kallenbachu pisal o svojem neskončnem poželenju in o tem, da je njegova bivša žena "najbolj strupena ženska, ki jo je kdajkoli srečal".

V starosti spal s sedemnajstletno nečakinjo

Lelyveldova knjiga naslika zelo drugačno podobo Gandhijevega zasebnega življenja, najbolj presenetljive pa so trditve o njegovih spolnih navadah. Lelyveld celo opisuje, da je Gandhi še v svojih sedemdesetih redno spal s svojo sedemnajstletno nečakinjo Manu, pa tudi drugimi ženskami, vendar pa se je pri tem trudil, da se ne bi spolno vzburil.

Manu naj bi nekoč morala iti v določen del indijske džungle, kjer so bili spolni napadi zelo pogosti, le da bi mu prinesla posebno kamnino, s katero si je rad čistil stopala. Ko se je Manu objokana vrnila, naj bi ji dejal: "Če bi te kdo ugrabil in bi se pogumno soočila s svojo smrtjo, bi moje srce plesalo od veselja."

Razkritja o Gandhiju bodo najverjetneje zamajala prepričanje milijonov ljudi po vsem svetu, ki Gandhija skorajda po božje častijo zaradi vseh stvari, ki jih je storil v svojem življenju.