"Stopamo na prostor, ki doslej še ni bil zaseden," je dejal in pojasnil, da dosedanje evropske prestolnice kulture na spletu niso imele dodane vsebinske vrednosti. "Imele so razne predstavitve, niso pa izkoristile tega prostora za kakršenkoli razvoj ali razvoj intermedijske umetnosti, razvoj dodatnih vsebin ali kot kanal," je dejal Čar.

Pri načrtovanju programskega sklopa, ki ga zaenkrat oblikuje še sam, bo sledil dvema ključnima točkama. "Prva je poskušati čim več dogajanja EPK prenesti onkraj Maribora, onkraj nacionalnih meja, onkraj meja nacionalnih medijev, prek spleta na globalno raven," je pojasnil Čar. "Druga točka pa je dodati razmišljanje, refleksijo, tako o sami EPK kot o programskih vsebinah," je dodal.

Pri slednjem bo poskušal izkoristiti množico različnih ljudi, ki bodo v času EPK prišli v Maribor in partnerska mesta, tako iz tujine kot domačega prostora. "Ta potencial bomo poskušali uloviti in vsebino spustiti skozi ožilje in tudi to prenesti na globalno raven," je dejal.

Obenem računa na pomoč ostalih sodelavcev zavoda Maribor 2012, predvsem svetovalcev za posamezna področja. Glede na to, da so vsi strokovnjaki na svojem področju ter najbolj poznajo stvari, ki se bodo dogajale, bodo lahko vsebinsko sooblikovali spletno stran. "Ti ljudje so tudi eni ključnih v svojih žanrih v državi, zato sem jih prosil, da prek vsakega izmed njih pridem v stik s še desetimi ključnimi ljudmi v njihovem žanru, da lahko prek njih srkam drugi krog refleksije," je pojasnil Čar. V Naskovem dvorcu bodo imeli le minimalno skupino sodelavcev, ki bo skrbela, da bo vse dobro potekalo.

Poleg prenašanja dogajanja na splet in refleksije kreativnih producentov, svetovalcev in drugih posameznikov bo naloga tega sklopa tudi arhiviranje vsebin EPK. Med drugim načrtujejo vzpostavitev spletne televizije, a je Čar zaradi trenutnih nejasnosti zelo previden pri svojih napovedih. "Šli bomo iz tega, kar imamo, in poskušali narediti maksimalno in najboljše, kar je mogoče," je zatrdil pisatelj in urednik.

Sam je na zagon spletnih aktivnosti že pripravljen, manjka mu le tehnična podpora. Zaradi finančnih nejasnosti še nima opreme, hkrati pa tudi čaka, da se objavi razpis za izvajalca spletne strani. Ker gre pri slednjem za dolgotrajen proces, se je odločil, da ne bo čakal na novo spletno stran, ampak bo prve vsebine začel objavljati že v prihodnjih dneh na dosedanji spletni strani www.maribor2012.info. "Ne moremo čakati, ljudem moramo predstaviti strani, moramo se odpreti svetu," je dejal.

Poleg posodobitve obstoječe spletne strani s svežimi informacijami nameravajo najprej vzpostaviti beleženje poteka priprav na EPK. "Ko bomo dobili nekaj kamer, bomo začeli delati kreativne predstavitve programskih sklopov, imeli intervjuje, snemali postavljanje prizorišč," je pojasnil.

Čar se strinja, da bi njihove aktivnosti že morale teči, a pravi, da drugače ni mogoče, saj so se sami znašli v tem projektu relativno pozno, pogoji dela pa še vedno niso urejeni. Pri tem se ne želi spuščati v polemike, ampak se osredotoča na vsebine in upa, da bo z njimi lahko prepričal javnost.