Na dosežen poslovni rezultat Merkurja je tudi februarja še močno vplivala nizka sezona, četudi se založenost trgovskih centrov zaradi črpanja kredita že izboljšuje, je uprava Merkurja zapisala v rednem poročilu, ki je bilo danes objavljeno na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Na končni izid je vplivalo tudi obračunavanje odhodkov od obresti od posojil pri bankah v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja. Glede na to, da so pogovori oziroma usklajevanje krovnega sporazuma o reprogramu posojil v zaključni fazi, saj so skupaj z bankami zavezani pogodbo skleniti do konca marca, so za januar in februar v Merkurju knjižili finančne odhodke za obresti po predpostavki reprograma in uspešno izglasovane prisilne poravnave.

Neto finančni izid je bil v februarju kljub temu negativen za 409.000 evrov. Za februar je tako ugotovljena čista izguba v višini 2,1 milijona evrov, za januar pa po izvedenih popravkih za tri milijone evrov.

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak računa, da bo spomladi podjetje vendarle začelo redno pozitivno poslovati. Povečevanje prodaje tem zastavljenim načrtom že sledi. Januarja so tako dosegli 11 milijonov evrov prihodkov od prodaje, februarja pa že 12,6 milijona. Marca pričakujejo 15 milijonov, aprila pa 20 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar že omogoča pozitivno poslovanje.

V najboljših časih pred tremi leti je Merkur dosegal tudi po 40 milijonov evrov mesečne prodaje. Z znižanjem stroškov za 1,5 milijona na mesečnem nivoju, pa bi sedaj že 20 milijonov evrov moral biti tisti obseg prodaje, ki bi bil ključen za uspešen program prestrukturiranja. Kljub temu ima Merkur ob koncu leta še načrtovanih devet milijonov izgube, delno tudi iz poslovanja.