Več kot 8000 gledalcev, večinoma šolarjev, je kljub oblačnemu in deževnemu vremenu navdušil Leteči Kranjec, ki je prepričljivo dobil današnje kvalifikacije, med tistimi, ki so se uvrstili na petkovo tekmo, pa je bilo še pet Slovencev. "Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem. Kvalifikacijski skok je bil zares dober, lep in tudi tekoče izveden. Letalnica je odlično pripravljena, mislim, da bi se dalo leteti tudi do 240 metrov ali še kakšen meter čez, a za to bodo potrebne tudi boljše vetrovne razmere," je po nastopu dejal Kranjec.

"Super, res! Sem zadovoljen, saj sta mi danes uspela dva res dobra poleta. Letalnica je res dobro pripravljena, kljub temu, da je deževalo," je še dejal Kranjec in poudaril: "Moj cilj za planiški vikend sta gotovo dve uvrstitvi med deset, če bo pa še kaj več, bom pa še toliko bolj vesel. Če pa bo malo slabše, pa tudi nič hudega."

Kranjec je še zadovoljen, da mu gre za zdaj vse kot po maslu: "Drugače pa mi gre trenutno vse po načrtih in to je zelo pomembno, poleg tega pa obenem zelo uživam. Zelo mi je všeč, da se vse nekako poklopi, ko pridem v Planico. Poleg tega zelo rad nastopam doma, pred domačim občinstvom in to je žal za zdaj edina možnost, ker nimamo prave infrastrukture."

Z današnjim nastopom je navdušil tudi Jurij Tepeš, ki je pristal pri 203 metrih. "Še zlasti kvalifikacijski nastop mi je odlično uspel. To je bilo to, kar sem potreboval za naslednje dni. S tem sem si dokazal, da znam. Skok čez 200 metrov mi pomeni res veliko," je svoj današnji nastop ocenil Tepeš in dodal, da bo sam ne glede na vreme - prireditelji ter vremenoslovci v naslednjih dneh obljubljajo boljše vreme in s tem tudi boljše razmere za letenje - skušal na tem kvalifikacijskem skoku še graditi: "Če se bo vreme izboljšalo ali ne, bom jaz vsekakor gradil na tem skoku."

Z nasmehom do ušes je kvalifikacije končal tudi Jernej Damjan, ki je prav tako presegel 200-metrsko znamko. Najprej je z besedami "norec, norec" pospremil Kranjčev polet do 228,5 metra, nato pa prav tako vzneseno nadaljeval: "Kaj naj rečem? Jaz sem zelo zadovoljen, da sem šel po letu in pol spet čez 200 metrov, vesel sem, da sta mi oba skoka lepo uspela ter da me je letos velikanka tako lepo sprejela."

Tudi Damjan se je strinjal, da so navijači pripravili odlično vzdušje. "Vzdušje pa je kljub temu, da danes malo manjka podpora vetra, odlično, saj so pa zato gledalci fenomenalni. Na vrhu se napovedovalca sploh ne sliši, ampak samo gledalce, tako da je res super občutek," je še dejal Damjan in o pričakovanjih v naslednjih dneh dodal: "Upam, da bo sonček! A še bolj kot to si želim, da se mi bosta posrečila še dva podobna skoka kot danes in bom lahko zelo zadovoljen."

Preko 200-metrske znamke so v kvalifikacijah skočili še Japonec Daiki Ito (200 m), Norvežan Bjoern Einar Romoeren (206,5), Avstrijci Gregor Schlierenzauer (220,5), Thomas Morgenstern (219,5), Martin Koch (211,5) in Andreas Kofler (205,5), Nemec Severin Freund (208,5), Švicar Simon Ammann (207,5), Poljak Adam Malysz (206) in Norvežan Tom Hilde (201,5), ki imajo nastop že zagotovljen in so skočili z nižjega naletnega mesta.

Za slovenski dan pod Poncami so poskrbeli še Dejan Judež (19., 187,5 m), Peter Prevc (20., 184) in Mitja Mežnar (26., 187,5). Brez nastopa na glavni tekmi pa so ostali Matej Dobovšek (38. 175,5), Rok Zima (48., 165,5), Matjaž Pungertar (52., 163,5) in Matic Kramaršič (161,5).

"Imeti šest tekmovalcev na tekmi je res lep ekipni uspeh. Vemo, da je na poletih 40 kvalifikacijska številka in potihoma smo si želeli, da bi dosegli takšen uspeh in uspelo nam je. Videli smo kar nekaj lepih poletov, predvsem Robija, Jerneja, Jurija in tudi mladega Petra, ki je prvič na planiški velikanki, ter Dejana in Mitje, tako da smo zadovoljni. A jutri je nov dan in se že veselimo nove tekme," je nastope slovenskih skakalcev ocenil glavni trener Matjaž Zupan.

Petkova tekma se bo začela ob 14.15 s poskusno serijo, prva, v kateri se bo pomerilo ta čas 40 najboljših letalcev na svetu, pa bo uro pozneje.