V angleški Premier ligi ne želijo, da bi “slučajne“ sodniške napake nekomu vzele zaslužen uspeh, veselje in srečo, zato bodo morda že v naslednji sezoni v vratih postavljene kamere, ki bodo preprečile vse dvome o tem, ali je žoga prečkala golovo črto. Angleže kot kaže še vedno zelo boli nepriznan zadetek Franka Lamparda na lanskem svetovnem prvenstvu v četrtfinalu proti Nemčiji, ko je žoga zelo očitno pristala za črto, a sodnik zadetka ni priznal.

Izumitelj sistema “sokolje oko“, ki se uporablja že v tenisu in kriketu, Paul Hawkins, verjame, da bo ideja povsem zaživela in v kratkem namerava vso zadevo predstaviti tudi vodstvu Fife.

“Najprej moramo izbrati stadion, na katerem bomo sistem preizkusili. Potem moramo preučiti, kakšne informacije točno želimo s tem sistemom dobiti. Verjetno bo prvotni dogovor predvideval, da dobljenih rezultatov javno ne objavljamo, da ne bi s tem zmanjševali avtoritete sodnikov pri vprašljivih situacijah. Namen naše tehnologije ni ta, da bi z njim dokazovali sodniške napake, pač pa jim želimo pomagati, da bodo njihove odločitve pravilne in v korist fair playa,“ je dejal Hawkins.