Kvalifikacije je začela zares šokantno. Medtem ko je Katja Višnar zasedla osmi čas, na koncu pa ob nepremagljivih tekmicah v četrtfinalu osvojila 13. mesto, je nosilka brona iz Homenkollna v svoji paradni disciplini začela dan šele s 24. časom. "Že na spustu na stadion me je na ovinku vrglo v 'bando' in sem se čisto ustavila, potem pa na ravnini na zadnjem ovinku še padla. Čisti šok. Trepetala sem, ali bom sploh uvrščena v izločilne teke," je Majdičeva opisala začetek dneva. "Ivan (Hudač - op. p.) mi je vseskozi govoril, naj se zbudim, tečem bolj dinamično, agresivno. A sem se bolj kot s tekmicami borila s sabo, da sem ohranjala ritem," je Majdičeva opisala turoben dan v Skandinaviji, ki ji je po njenih besedah srkal še dodatno energijo.

V finale se je prebila kot srečna poraženka po času, potem ko je bila v svoji polfinalni skupini šele četrta. "V finalu seveda ni bilo nobene 'luftarke'. Norvežanki sta imeli noro hitre smuči. Marit Bjoergen je na tiskovni konferenci priznala, da je bila prepričana v zmago, če bo le na vrhu klanca v ospredju. Nekako sem vedela, da bo Kowalczykova ključna zame. Na vrhu klanca sem že precej zaostajala, a sem potem bolje odpeljala ključni ovinek in se približala. Sicer je šlo na zadnjem ovinku na tesno z Justyno. Tudi drugo mesto je bilo dosegljivo. Vendar v dnevu, ko bi lahko končala kot 21. ali 31., se tretjega mesta lahko zares veselim," je pripomnila po 218. tekmi svetovnega pokala.

Petra Majdič je v sprinterski razvrstitvi zdaj sedem točk pred Arianno Follis in 29 točk pred Kikkan Randall. Na zadnjem sprintu sezone v sredo v Stockholmu bo na razpolago le polovična bera etapnega zaključka. "Dobro, da sem sobotno tekmo v skiatlonu (1. Therese Johaug, 4. Marit Bjoergen - op. p.) izpustila. Tako mi bo morda ostalo malo več moči. Zdaj se ne počutim utrujeno, čeprav sprint tu v Lahtiju temelji na vzdržljivosti in manj na eksplozivnosti. V Stockholmu je še vedno mogoče vse. Follisova je zelo močna, če je bila šesta. Randallova tudi ni za odpis. No, saj ne sme biti že vse odločeno. Moram delati malce drame," je v šali pripomnila "lady drama". Šprint v Stockholmu ne bo njen zadnji v karieri, je zatrdila.

Katja Višnar je imela to smolo, da je že v četrtfinalu naletela na Justyno Kowalczyk in Charlotte Kalla, ki sta potem tudi tekli v finalu, Blejki pa je ostala najvišja uvrstitev med izpadlimi četrfinalistkami. "V četrtfinalu me je bilo res malce strah takšnih tekmic, a sem jima bila blizu. Sicer sem s tekom zadovoljna. Osmi čas kvalifikacij je dokaz, da sem blizu. Sicer so strmi klanci neobičajno zahtevni za sprint. Prav v najbolj strmih delih pa sem izgubila stik z obema, kar je nazadnje odločilo," je kvalifikacije opisala Blejka, ki že nestrpno čaka bolj ravninski mestni sprint v švedski prestolnici. "Priznam, težko ga čakam. Tekma v Stockholmu mi je bila vedno všeč. Tam imam še več možnosti, da dober naredim rezultat."