19 odstotkov manj jabolk kot v letu 2009 so zasebni pridelovalci lani prodali na živilskih trgih. Tudi češenj in grozdja so, sodeč po v četrtek objavljenih podatkih statističnega urada, prodali manj, zato pa so prodali več jagod, hrušk, breskev, marelic in orehovih jedrc. Razlaga je preprosta: ker je v javnem življenju vedno več ljudi, s katerimi ni dobro češenj zobati, je češnje pač težko prodati. Ker jih nimamo s kom zobati. Grozdje je po eni strani drago, po drugi strani pa Slovenci vsako leto znova z izjemno serioznimi raziskavami dokazujemo, da je bolje prebavljivo v obliki vina. Da tista z visoko ceno ni iz trte izvita, dokazuje tudi podatek, da je vrednost v letu 2010 na živilskih trgih prodanega sadja skoraj enaka, količina tega sadja pa za 9 odstotkov manjša kot leta 2009.

1,974.093 litrov čistega alkohola bi ostalo v steklenicah, raztopljenega v vinu, pivu in žganicah, če bi vsi Slovenci upoštevali 40-dnevni post, ki se je začel v sredo. Alkoholna telovadba je sicer zgolj statistična...

1,2 metra loči Zmaga Plemenitega Jelinčiča od Tadeja Slapnika, ko oba hkrati sedita v dvorani državnega zbora. Potem ko je Jelinčič nepričakovano doživel sicer prijazno ponudbo poslanca Slapnika, da mu odpre okno, je od predsednika razreda Pavla Gantarja zahteval, da nekoga v tem peskovniku premesti - najbolje kar Slapnika, da ga ne bo več ogrožal s ponujanjem odpiranja oken. V sredo mu je predsednik razreda sporočil, da Tadeja Slapnika ne namerava presesti, četudi se Jelinčič v njegovi neposredni bližini "čuti ogroženega".

1.210 milijarderjev je na svetu naštela revija Forbes, ki malikuje bogate. Telekomunikacijski mogotec Carlos Slim je s 74 milijardami dolarjev premoženja na vrhu lestvice znova prehitel ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ki se ponaša s 56 milijardami dolarjev premoženja. Na tretjem mestu se je s 50 milijardami znašel ameriški vlagatelj Warren Buffet. Skupna vrednost vseh milijarderjev je s štiri tisoč milijardami in pol dosegla nov rekord. V letu dni je premoženje uspelo povečati 648 milijarderjem, medtem ko se jih je moralo 160 sprijazniti z izgubo, 146 pa jih je ostalo na istem. Največji poraženec v letu 2010 je ustanovitelj švedskega pohištvenega podjetja Ikea Ingvar Kampard, čigar premoženje se je s 17 milijard dolarjev skrčilo na 6 milijard. V državi Milijardiji s 1210 prebivalci je tako BDP na prebivalca skoraj 23.000-krat večji kot v najbogatejši realni državi Katarju.

7,65 milijona evrov je nagrada, ki jo je za leto 2010 prejel izvršni direktor britanske bančne skupine Barclays Bob Diamond, so v sredo sporočili iz te bančne skupine. Diamond je mesto prvega moža britanske bančne skupine zasedel šele januarja lani, njegova osnovna letna plača pa je znašala 290.673 evrov.