Pripravljalnega sestanka, ki ga je pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), so se udeležili ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, generalni direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo na zunanjem ministrstvu Vladimir Gašparič in predstavniki več slovenskih podjetij. Namen sestanka je bil postaviti temelje za ustanovitev sveta in opraviti prve pogovore, je povedal direktor Centra za konkurenčnost pri GZS Aleš Cantarutti.

Zavgajev meni, da je neizkoriščenega potenciala za sodelovanje med državama še veliko, današnji sestanek pa je po njegovem mnenju lepa prelomnica za nadaljnjo krepitev sodelovanja. Ob tem je spomnil na obisk predsednika republike Danila Türka novembra lani v Moskvi in februarsko zasedanje slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko, gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki je prav tako potekalo v Moskvi.

V okviru omenjenih srečanj sta strani podpisali več sporazumov o sodelovanju, več kot deset pomembnih pogodb pa naj bi podpisali tudi v okviru Putinovega obiska v Sloveniji. To je zelo dobra podlaga za krepitev sodelovanja med državama, je ocenil Zavgajev, ki si bo prizadeval spodbuditi aktivnejše sodelovanje malih in srednjih podjetij.

Kar 50 odstotkov slovenskega izvoza v Rusijo namreč ustvarita dve slovenskih podjetji s področja farmacije. "Mala in srednja podjetja v Rusiji praktično niso predstavljena," je poudaril ruski veleposlanik in pozval k premiku od splošnih pogovorov h konkretnim dejanjem. Aktivnejše sodelovanje med ruskimi in slovenskimi podjetji podpira tudi ruski politični vrh, dokaz za to pa bo po Zavgajevih besedah Putinov obisk v Sloveniji. Ruski premier se bo v Sloveniji mudil 22. marca.

Slovensko-ruski poslovni svet bo najverjetneje vodil Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, ki je že več kot 20 let prisotno na ruskem trgu. "Glavni cilj tega sveta je, da je to še eno povezovanje slovenskih podjetij pri vstopu na ta pomemben trg. Rusija obeta visoke stopnje rasti, je del BRIK držav in mislim, da imamo kot Slovenija ravno v Rusiji največ možnosti za razvoj," je ob robu sestanka za STA dejal Škrabec.

Podporo ustanovitvi poslovnega sveta je v imenu ministrstva za zunanje zadeve izrazil tudi Gašparič. Kot je dejal, bo takšno povezovanje predstavljajo dodano vrednost k razvoju gospodarskega sodelovanja, ki je v zadnjem času dobilo velik zagon.

Zunanje ministrstvo v Moskvi sicer odpira pisarno za poslovneže, ki prvič prihajajo v Rusijo. Kot je pojasnil Gašparič, bodo lahko en mesec poslovali brezplačno in koristili storitve veleposlaništva. Veleposlaništvo v Moskvi je tudi edino v naboru slovenskih veleposlaništev, na katerem delujeta dva ekonomska svetovalca.

Predstavniki podjetij so ob tem predstavili nekaj lastnih izkušenj in predlogov za povezovanje slovenskih podjetij v Rusiji. Opozorili so, da jim pri poslovanju na omenjenem trgu pogosto primanjkuje izkušenj, predlagali so tudi ustanovitev pisarn v posameznih ruskih regijah, s čimer se je strinjal tudi Škrabec. Poleg tega so ocenili, da je na ruskem trgu moč uspeti le s kakovostnimi izdelki, saj je konkurenca na trgu zelo velika.

Opozorili so še, da bodo banke morale spremljati podjetja, sicer bodo možnosti za uspeh na ruskem trgu manjše. Glede tega je Škrabec ocenil, da slovenske banke zaradi težav s tajkunskimi posojili slabo spremljajo slovenska podjetja, prav tako so na ruskem trgu nekonkurenčne. Škrabec zato ni izključil sodelovanja s tujimi bankami.