KLM Naložbam namreč v petih letih ni uspelo odplačati niti evra posojil, s katerimi so leta 2005 financirale nakup Mercatorjevih delnic. Finančni dolg KLM Naložb, ki so po zadnjih uradnih podatkih v polovični lasti Jankovića, tako raste iz leta v leto, z Mercatorjevimi dividendami pa so uspele pokriti le okoli polovico stroškov obresti. Posledično se je obseg posojil KLM Naložb povzpel že na okoli 11 milijonov evrov. To pomeni, da bi morale KLM Naložbe za delnico Mercatorja iztržiti najmanj 180 evrov, saj v nasprotnem primeru ne bi mogle vrniti niti posojil.

Že vse od konca leta 2006 imajo KLM Naložbe tudi negativni kapital oziroma manj premoženja kot dolgov in so tako insolventne. Pri kateri banki so KLM Naložbe najele posojilo, ni uradno znano, po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za Factor banko, kjer imajo odprt tudi svoj edini transakcijski račun. Ker KLM Naložbe ne objavljajo letnega poročila, temveč le bilanci stanja in uspeha ter kratka pojasnila, prav tako ni znano, kako imajo posojilo zavarovano, če pa to za več kot milijon evrov presega celotno premoženje družbe. Tako ne preseneča, da je po podatkih spletnega registra GVIN poslovanje s KLM Naložbami označeno celo kot tvegano.

Ker KLM Naložbe delnic nimajo izdanih pri Centralni klirinško depotni družbi KDD, so podatki o natančnem lastništvu dosegljivi le upravi družbe, ki jo od konca leta 2006 vodi Damijan Janković, sin Zorana Jankovića. Po zadnjih uradnih podatkih je polovični lastnik KLM Naložb Zoran Janković, medtem ko imajo Jadranka Dakič, Stanislav Brodnjak, Aleš Čerin in Marjan Sedej (nekdanji člani uprave Mercatorja) v lasti vsak po 12,5 odstotka družbe. Spomnimo, da so KLM Naložbe v lastništvo Mercatorja vstopile ob dokapitalizaciji konec leta 2005 oziroma v začetku leta 2006, ko so za delnico Mercatorja plačale 158,6 evra oziroma tedanjih 38.000 tolarjev. Zaradi stroškov financiranja se je ta cena do danes povzpela že na skoraj 180 evrov.

Ob ustanovitvi KLM Naložb je Janković poudarjal, da bo k dokapitalizaciji družbe povabil okoli 2000 vodilnih v Mercatorju, vendar do tega nikoli ni prišlo, saj je moral predčasno zapustiti Mercatorjevo upravo.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Ponudba Agrokorja že vključuje sinergije na škodo slovenskega gospodarstva