Bray namreč trdi, da tako Rooney kot Messi blestita v matematiki in znanosti, prav tako pa imata intuitivno razvito razumevanje geometrije, ki jima omogoča, da izpopolnita svojo igro. Znanstvenik je analiziral vrsto posnetkov, ki podpirajo njegovo trditev, da je za vzpon na sam nogometni vrh ključno poznavanje matematičnih in naravoslovnih osnov.

"Nogomet je umetnost, a hkrati je tudi znanost in prav vsak nogometaš uporablja geometrijo, aerodinamiko in verjetnost, da doseže svoj vrhunec. Razumevanje matematičnih in znanstvenih principov lahko pomeni ogromno, če želite kariero v nogometu,“ je prepričan Bray.

Njegove ugotovitve je potrdil tudi nogometaš Burnleya, Clark Carlisle, ki velja za najpametnejšega nogometaša v Veliki Britaniji in je svojo razgledanost ter inteligenco potrdil tudi z nastopi na televizijskih kvizih Countdown in Question Time. Carlisle, ki velja za odličnega matematika, Brayeve ugotovitve ne presenečajo: "Ne glede na to ali gre za napadalca ali vratarja, vsi nogometaši se zanašajo na principe, ki veljajo v matematiki in znanosti, z namenom, da bi izboljšali svojo igro.“

Tudi nekdanji napadalec Evertona in Chelseaja Pat Nevin velja za izjemno bistrega, saj ima diplomo iz umetnosti, ki jo je pridobil na univerzi Caledonian. Poleg tega se zelo rad ukvarja z glasbo in prebira literaturo. "Kljub dejstvu, da sem v šoli dobival zelo dobre ocene, so me drugi učenci pogosto imeli za neumnega samo zato, ker sem igral nogomet,“ se spominja 47-letnik, ki trenutno opravlja delo športnega komentatorja na angleški televiziji in dodaja: "Že od nekdaj je veljalo, da nogometaši ne veljajo za najbolj bistre, a spominjam se, da mi je nekoč eden izmed učiteljev dejal, da so bili njegovi najboljši učenci prav nogometaši.“

Dr. Bray je za potrditev svoje teorije, da je inteligenca v nogometu še kako pomembna, analiziral proste strele, enajstmetrovke ter tehniko vratarjev. Ko nogometaša kot sta David Beckham in Roberto Carlos izvajata proste strele, žoge ne udarita brezglavo, temveč natančno preučita kote in aerodinamiko.

"Za prosti strel iz oddaljenosti 20 metrov mora biti žoga udarjena pod 16 stopinjskim kotom. Desničarji morajo žogo udariti tudi rahlo v desno, da žoga dobi pravo rotacijo in se usmeri nazaj proti tarči, medtem ko leti proti mreži. Če nogometaš želi, da se žoga v zraku giblje, mora hitrost žoge znašati med 95 in 110 kilometri na uro, ob tem pa se mora vrteti s približno 600 obrati na minuto,“ še zaključuje Bray.