Skupaj z 20-odstotnim davkom na dodano vrednost znaša celotna obremenitev cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno 102 evra za tisoč cigaret oziroma 2,04 evra za zavojček dvajsetih cigaret, so izračunali na finančnem ministrstvu. Trošarine za cigarete so se nazadnje zvišale 1. aprila lani z uveljavitvijo omenjene novele zakona o trošarinah. Potem ko se bodo zvišale z letošnjim aprilom, je dodaten dvig predviden tudi še 1. aprila 2012.

Vlada si zaradi zvišanja trošarin za cigarete obeta 14,9 milijona evrov dodatnih proračunskih dohodkov na leto oz. 1,24 milijona evrov na mesec. Zvišanje trošarin oz. drobnoprodajnih cen cigaret bo imelo za posledico 0,02-odstotno inflacijo na letni ravni, so še izračunali na ministrstvu. Z uredbo se določajo tudi obveznost popisa zalog cigaret zunaj trošarinskega skladišča ter roki za obračun in plačilo razlike med že plačano in novo trošarino.

Laščani bodo 1. aprila podražili pivo

Pred dnevi smo v Dnevniku poročali, da bo skupina Pivovarna Laško, ki je lastnik Pivovarne Union in Pivovarne Laško, s prvim aprilom podražila vse vrste piva, smo izvedeli. Medtem ko naj bi se po naših informacijah cene piva v pločevinkah dvignile za šest odstotkov, naj bi se pivo v steklenicah podražilo za osem odstotkov. Preberite si več.